Deze koude soep wordt zeker weten je favoriet. Als je hem één keer gemaakt hebt wil je nooit meer anders, zeker niet tijdens erg warme dagen. Je kunt hem als je wilt de avond van de tevoren maken, dan is hij de volgende dag lekker koud. Ik eet er vaak Hollandse garnaaltjes bij, maar die kun je natuurlijk ook weglaten. Geef er een stuk vers stokbrood bij en je hebt er in de zomer een volledige maaltijd aan. Of serveer ze in kleine glaasjes als amuse of voorgerecht.
Voor 4 personen als voorgerecht:
- 2 komkommers
- 1 citroen, geperst
- 2 rijpe avocado’s
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 eetlepels (Griekse) yoghurt
- 1 tomaat
- 1 eetlepel gedroogde tomaat, in stukjes
- 1 verse rode peper
- 1-2 bosuitjes
- trosje witte druiven zonder pit
- 100-200 ml bouillon, afgekoeld
- scheut witte balsamicoazijn
- bakje Hollandse garnaaltjes
- peper, (selderij)zout, cayennepeper
- (basilicum)olie
- Was de komkommers, snijd in stukjes. Bewaar ongeveer 1/5 voor de garnering (kleine stukjes).
- Halveer de avocado’s, verwijder de pit en haal met een lepel de avocado leeg.
- Doe komkommer, avocado’s, druiven, knoflook, ¾ van citroensap, flinke scheut balsamico- of mangoazijn, yoghurt, bouillon en een beetje cayennepeper in een blender en draai tot een smeuïg geheel. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
- Proef en voeg naar smaak peper, zout, azijn en evt. nog wat citroensap toe. Laat goed afkoelen, minimaal een paar uur in de koelkast.
- Ontvel de tomaat, verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes.
- Verwijder de zaadjes uit het pepertje en snijd hem heel fijn. Als je niet van pittig houdt gebruik dan de helft of laat helemaal weg.
- Snij de bosuitjes in ringen.
- Meng in een kom wat (basilicum)olie, zout en peper en voeg de verse en gedroogde tomaat, het pepertje, de komkommerstukjes en de bosuitjes toe. Meng goed.
- Haal de koude soep uit de koelkast en roer nog een keer goed door. Giet in borden of in kommen.
- Verdeel kleingesneden groenten en de garnaaltjes over de borden en garneer met wat basilicumblaadjes.
- Druppel wat basilicum- of andere goede olijfolie over de soep.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!