Als de mussen van het dak vallen eet ik het liefste een koude soep. Deze variant met komkommer, amandelen en druiven is ook weer lekker fris en met een beetje room superzacht. Maak hem s ’morgens of de avond van tevoren dan hoef je alleen nog je soep uit de koelkast te halen. Natuurlijk ook weer geschikt als amuse, serveer ze dan in kleine glaasjes

Voor 4 personen als voor- of lunchgerecht of 2 als hoofdgerecht

  • 100 ml groentebouillon
  • 1 sneetje wit brood zonder korst
  • 2 teentje knoflook, geperst
  • 20-25 pitloze witte druiven
  • 1 komkommer, geschild, zaadlijsten verwijderd, in stukken gesneden
  • 50 gr gerookte amandelen
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml yoghurt
  • 2-3 el fruitige azijn, bijv. mango of appelazijn
  • 25 ml olijfolie extra vierge
  • voor de garnering naar smaak: verse kruiden, eetbare bloemetjes, grof gehakte noten, gomasio
  • En verder nodig: blender of staafmixer

 

  • Giet de bouillon in een diep bord en week het brood er een minuut of 5 in.
  • Doe het natte brood in een keukenmachine of blender. (of in een kom en gebruik dan een staafmixer)
  • Voeg de knoflook, druiven, komkommer en amandelen toe. Maal alles mooi glad.
  • Zet de blender op een lagere stand en giet de room, yoghurt en azijn er al kloppend bij.
  • Op het laatst langzaam de olijfolie erdoor kloppen.
  • Proef als alle ingrediënten volledig gemengd zijn de soep en voeg naar smaak nog wat druiven en/of azijn toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de soep minimaal een uur in de koelkast om volledig koud te worden. Of maak hem een avond van tevoren. Ik laat hem dan gewoon in de kom van de blender zitten.
  • Laat voordat je de soep serveert de blender nog een keer goed draaien, daar wordt je soep luchtig van.

Serveer in diepe borden of kommen. Garneer met verse kruiden of eetbare bloemetjes en wat grof gehakte noten en/of gomasio.

 

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!