Koffiebroodjes. Ik vond ze vroeger als kind al lekker. Maar zelf maken dat was eigenlijk niet in me opgekomen. Totdat ik de cursus ‘Brood 1’ volgde bij de B’academie van Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk. Dat smaakte in meerdere opzichten naar meer! Om te beginnen is alles wat je zelf maakt natuurlijk lekkerder, en dat gold zonder meer ook voor deze koffiebroodjes! Maar ook de cursus op zich smaakte naar meer. Hoewel ik voor mijn gevoel eerder een koker dan een bakker ben werd mijn interesse weer enorm aangewakkerd en sta ik nu weer regelmatig te bakken. Je leest er hier meer over. Maar nu eerst de koffiebroodjes. Mèt banketbakkersroom!
Voor ongeveer 14 stuks:
- 500 gram tarwebloem
- 40 gram verse gist
- 10 gram basterdsuiker
- 200 milliliter water
- 10 gram zout
- 5 gram citroenrasp
- 40 gram boter
- 40 gram margarine
- 50 gram ei
- 500 gram winddroge* rozijnen en evt. wat stukjes abrikoos
Voor de banketbakkersroom:
- 500 gram melk
- 50 gram suiker
- 50 gram custardpoeder
- 1 vanillestokje
Voor de afwerking:
- abrikozenjam
- fondant/glazuur
En verder nodig:
- kitchenAid of andere keukenstandmixer met deeghaak
- deegroller
- kwastje
- bakplaat, bekleed met bakpapier
- plaatje of diep bord voor de banketbakkersroom
- plastic folie
* Rozijnen moeten winddroog zijn. Dat bereik je door de rozijnen een dag voor gebruik te wassen en in de week te zetten voor 20 minuten bij ongeveer 30°C. Daarna de rozijnen in een zeef laten uitlekken en op een theedoek laten drogen. Na een dag zijn de rozijnen dan winddroog en geschikt voor verwerking in bijvoorbeeld koffiebroodjes of krentenbollen.
De banketbakkersroom:
- Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
- Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe.
- Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten goed doorkoken.
- Neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot gebruik. Giet de room eventueel op een plaatje of in een diep bord om het proces te versnellen en dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen. Verwijder het vanillestokje pas op het moment dat je de room verder gaat verwerken.
Het deeg:
- Doe het tarwebloem, de gist en basterdsuiker in de kom van de machine.
- Laat de machine op de laagste snelheid draaien en voeg bijna al het water toe. Laat rustig mengen, ongeveer 2 minuten.
- Zet de machine in een hogere draaisnelheid, zo’n 5 minuten; het deeg is voldoende gekneed als je er een vliesje van kunt vormen.
- Laat het deeg 15 minuten rusten in de machine.
- Meng het zout, de citroenrasp, boter, margarine en het ei goed door het deeg. Als het deeg nog wat stijf aanvoelt, kun je eventueel nog de rest van het water toevoegen.
- Bol het deeg op en laat het nog zo’n 15 minuten rijzen.
- Druk voorzichtig de lucht uit het deeg. Hierdoor ontstaat ruwweg een langwerpige vorm met spitse uiteinden. Vouw deze uiteinden naar het midden van de plak, waardoor een min of meer rechthoekige vorm ontstaat; dat maakt het straks gemakkelijker om een gelijkmatige rechthoek uit te rollen. Laat het deeg zo nog 15 minuten rusten.
- Rol het deeg uit tot een gelijkmatige rechthoekige plak van 5 mm dik.
- Smeer de deegplak in met banketbakkersroom; laat over de lengte een rand van ca. 2 cm vrij. Bestrooi de banketbakkersroom met de rozijnen.
- Bestrijk de vrij gebleven rand van het deeg met water.
- Rol het deegstuk over de lengte op tot een lange pil.
- Snijd gelijke plakken van de pil en leg ze plat op de bakplaat. Laat 30-40 minuten narijzen.
- Verwarm nu je over voor op 240 °C.
- Bakken op 240 °C, ongeveer 10 minuten, maar kijk goed want elke oven is anders.
Afwerking van de koffiebroodjes:
- Verwarm wat abrikozenjam in een pannetje. Neem de pan van het vuur en breng de jam met een kwastje aan op de rozijnenbroodjes.
- Verwarm de fondant in een pannetje en roer glad; voeg eventueel een beetje water toe om de fondant wat af te slappen. Glaceer de koffiebroodjes met de fondant.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!