Een fluweelzachte, vullende soep uit de Delicious van eind 2018. De aardse smaak van knolselderij en de zachte smaak van de cannellini bonen gaan perfect samen in deze soep met de kruidige chorizo en zoete, gebakken karamelappel. Cannellini bonen komen uit Italië en zijn roomwit van kleur. Ze zijn mild, een beetje nootachtig van smaak en hebben een zachte textuur. Ze worden ook gebruikt in minestronesoep. Ik gebruikte ze onlangs ook in een stamppotje en vind ze echt een ontdekking. Je kunt er ook cake mee bakken maar dat moet ik nog uitproberen. Naar wens kun je in deze soep ook gewoon witte bonen gebruiken.

Voor 4-6 personen:

  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 prei, alleen het wit, in ringetjes
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 2-3 eetlepels tijmblaadjes, fijngesneden (of gebruik iets minder gedroogd)
  • 400 gram cannellinibonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 knolselderij, geschild, in blokjes
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 fris-zure-appel, in blokjes
  • 10 gram suiker
  • 1/2 chorizoworst, in blokjes
  • 200 ml slagroom
  • fijngesneden peterselieblad, om te bestrooien
  • olijfolie
  • 50 g boter
  • En verder nodig: blender of staafmixer

 

  • Verhit in een soeppan met dikke bodem een scheut olie met 20 gram van de boter op laag vuur. Bak hierin de ui en prei al omscheppend in 3-4 minuten glazig.
  • Voeg de knoflook, laurier, tijm, bonen, knolselderij en bouillon toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met de deksel schuin 15-20 minuten zachtjes koken tot de knolselderij gaar is. Laat wat afkoelen.
  • Verhit intussen de resterende 30 gram boter in een koekenpan op hoog vuur. Schep de appelblokjes in de pan om met de suiker en laat ze karamelliseren. Schep op een bord en veeg de pan schoon.
  • Verhit een drup olijfolie en bak de chorizo hierin in 2-3 min. knapperig. Schep met een schuimspaan op een vel keukenpapier om uit te lekken en bewaar de olie in de pan.
  • Pureer de soep in een blender of gebruik een staafmixer en voeg de room toe. Proef en breng op smaak met zout en peper en laat op matig vuur doorwarmen.
  • Schep de soep in kommen en garneer met de chorizo, appelblokjes en peterselie en sprenkel er wat chorizo-olie uit de pan over.

 

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!