Al wat langer geleden volgde ik regelmatig workshops bij de kookschool van Elly Pol-Kroef in Eindhoven. Deze bevlogen dame is helaas in 2010 overleden. Zij schreef ook een kookboek en na haar overlijden kwam haar tweede boek uit met medewerking van zes bevriende chef-koks van sterrenrestaurants. Onlangs heb ik het tweede boek ook nog in mijn bezit kunnen krijgen. Ik grijp nog regelmatig terug naar haar recepten van de workshops. Vooral die voor zomerse en een winterse buffetten zijn nog steeds hartstikke actueel om te maken. Dit recept komt ook van Elly en maak ik nog steeds graag. Ook makkelijk als je meerdere gasten aan tafel hebt.

Voor 6-8 personen:

  • 1 kg kippendijen
  • 25 g boter
  • 6 teentjes knoflook in plakjes
  • 1/2 dl rode wijnazijn
  • 2 sjalotten of ui in stukjes
  • 2 1/2 dl witte wijn
  • 1 tl tomatenpuree
  • 2 dl slagroom
  • 1 el Zaanse mosterd
  • evt. 1 el gehakte peterselie of gehakte bieslook voor de garnering
  • Kook de wijn in een aparte pan tot de helft in, dat kan op hoog vuur.
  • Voeg de slagroom toe en kook weer tot de helft in op middelhoog vuur, dit duurt even.
  • Voeg de tomatenpureen en mosterd toe. Zet laag.
  • Bak de kip, in porties, in hete boter. Bestrooi met zout en peper.
  • Voeg de knoflook en ui toe en bak even mee.
  • Voeg de wijnazijn toe en laat helemaal verdampen. 
  • Draai de kipdelen af en toe om.
  • Voeg het wijn-slagroommengsel toe aan de kip en laat nog zo’n 10 minuten stoven.
  • Als je de saus te dun vindt dan kun je deze eventueel binden met maïzena of arrowroot (weinig nodig, bindt snel!). Los de maïzena of arrowroot eerst op in een klein beetje koude vloeistof. Giet het koude mengsel vervolgens bij de hete saus en kook even door.

Serveer deze kip venkel-aardappelgratin of gebakken krieltjes en veldsla of met rijst.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email