Dit succesrecept uit Home Baked van Yvette van Boven is heerlijk om te maken als de herfst haar intrede doet. Het ruikt meteen heerlijk als je deze zoete broodjes in je oven bakt. Het leuke is dat er zoete aardappel in verwerkt is. Je proeft het niet direct terug maar zorgt wel voor een smeuïg geheel. Het glazuur van roomkaas en poedersuiker maakt deze broodjes helemaal af. In het originele recept haalt Yvette er 4 broodjes uit. Ik vond ze persoonlijk erg groot dus zou er de volgende keer 6 tot 8 broodjes uit halen. Om je vingers bij op te eten…
- 150 gram zoete aardappel, in blokjes
- 75 ml ahornsiroop
- 1 tl speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- snuf zout
- 1 tl vanille-extract
- 125 gram bloem, plus wat extra
- 125 gram volkorenbloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 75 gram boter, op kamertemperatuur
Voor de vulling:
- 2 el boter, op kamertemperatuur
- 2 el rietsuiker
- 1 tl kaneel
- 45 gram pecannoten, liefst even geroosterd in een droge koekenpan
Voor het glazuur:
- 50 gram verse roomkaas, op kamertemperatuur
- 2 el melk
- 100 gram poedersuiker
En verder nodig: bakvorm van ongeveer 22 cm doorsnede, keukenmachine
- Kook de aardappels gaar in 20 minuten, giet ze af en laat ze helemaal uitdampen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een bakvorm is van ca. 22 cm doorsnede.
- Doe de zoete aardappel, ahornsiroop, specerijen, zout en vanille-extract in een keukenmachine en pulseer een paar keer tot een gladde puree.
- Meng de bloemsoorten met het bakpoeder en spatel het door de puree tot een samenhangend zacht deeg. Is het te droog, voeg dan een klein beetje melk of water toe.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikke lap van een centimeter dik.
- Besmeer het deeg met de zachte boter.
- Pulseer de ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine tot grof kruim en bestrooi de beboterde deeglap met bijna alle kruim, houd iets achter.
- Rol het deeg nu op en snijd in 6 tot 8 gelijke porties.
- Zet ze rechtop in de ingevette bakvorm en zorg dat er wat ruimte tussen zit, ze gaan nog rijzen.
- Bak de broodjes in maximaal 25 minuten mooi gaar, de baktijd is mede afhankelijk van het formaat van de broodjes.
- Klop ondertussen de roomkaas met de melk los en roer er de poedersuiker doorheen tot een sausje zo dik als yoghurt.
- Lepel de saus over de iets afgekoelde broodjes en bestrooi met de achtergehouden pecannoten-kaneelsuikermix.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!