Witte vis met gegrilde tomaatjes is altijd heerlijk! In combinatie met een mooie puree van pastinaak en kruimige aardappelen, knapperige worteltjes en hartige parmezaan krokante wordt het een feestelijk gerecht!

Dit gerecht is licht verteerbaar, niet vet maar vol smaak! In de puree wordt geen melk, room of boter gebruikt, dat kan natuurlijk wel, maar de smaak van de pastinaak met de aardappel is eigenlijk romig genoeg!

    4 personen
  • Kabeljauw mootjes voor 4 personen (150 gram per stuk), alternatief: zalm of andere vis.
  • 500 gram geschilde kruimige aardappelen
  • 500 gram geschilde pastinaak
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • nootmuskaat
  • 1 zakje kleine, geschrapte worteltjes
  • 200 gram diepvriesdoperwten
  • Trostomaatjes (klein) aan de tros (ongever 4 per persoon)
  • Teentje knoflook, geperst.
  • 1 tl orgegano
  • Citroensap (halve citroen)
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • Cress of groene kruiden (bieslook, peterselie) ter garnering
  • Peper en paprikapoeder, zout.
  • 1/2 el olijfolie voor de vis
  • 1/2 el olijfolie voor de tomaatjes
  • 50 gram roomboter
  • Bakpapier
  • Eventueel: een kookring om de puree mooi op te maken.

Bereiden

  • Snij de aardappel en de pastinaak in stukken en kook gaar in ruim water. 
  • Giet af (bewaar een beetje water), verwijder laurierblad en kruidnagel en maak een gladde puree.
  • Indien te stevig, voeg wat kookwater toe en breng op smaak met peper, nootmuskaat en zout. 
  • Snij de worteltjes in de lengte in dunnere reepjes en kook de worteltjes beetgaar.
  • Zet beide weg tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 175 g en spreidt de geraspte kaas uit op een bakplaat met bakpapier tot een cirkel of rechthoek (zie foto).
  • Bak ongeveer 10 minuten en laat afkoelen.
  • Je kunt het nu voorzichtig in stukjes breken en deze droog bewaren (niet in koelkast), tot gebruik.
  • Zet de oven dan wat hoger naar 190 graden Celsius en sprenkel wat olie op de tomaatjes en smeer in met knoflook, oregano, peper (laat ze aan de tros).
  • Gril ze in 20 minuten en knip de tros in 4 stukjes.
  • Zet weg bij kamertemperatuur.

Opdienen

  • Zet de oven op 200 graden Celsius en smeer de vis in met de olie, paprikapoeder, peper, citroensap en leg op een bakplaat met bakpapier.
  • Gaar de vis in 15 minuten.
  • Leg eventueel de tomaatjes er nog even bij (laatste 5 minuten).
  • Verwarm de puree.
  • Smelt de boter en glaceer de worteltjes samen met de diepvrieserwtjes (zacht verwarmen in de boter).
  • Maak het bord op met puree (eventueel m.b.v. een kookring) en steek de worteltjes, parmezaankrokantjes, verse kruiden in de puree.
  • Bestrooi met de erwtjes.
  • Leg de kabeljauw ernaast met de gegrilde tomaatjes.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!