Een kaaskroketje maken is eigenlijk heel simpel, maar om te voorkomen dat je frituurvet meteen moet weggooien wegens “lekkende kaas” gebruik ik altijd een kleine pan met een flinke laag zonnebloemolie. Deze kroketjes van harde kaas (schaap; manchego of emmentaler, gruyère) zijn perfect met een zoet-zure paprika-ui salsa. Het kruidige, broekachtige bier (Tongerlo blond) met een licht bittertje is heerlijk bij de zachte, gesmolten kaas!
Tongerlo blond is een uitgebalanceerd abdij bier, het won een mooie prijs in 2014 (World Beer Award) . Mooie beschrijvingen op internet: “Het zoete van de mouten en kandijsuiker wordt op die manier mooi gesublimeerd met fruitige en bittere toetsjes” Perfect met kaas!
Meer weten over Tongerlo blond: klik hier.
Voor 8 personen:
Kroketjes:
- 250 gram kaas (manchego of emmentaler of gruyere), liefst een plat stuk
- 2 eiwitten, losgeklopt
- panko of gewoon paneermeel
- bloem
- zonnebloemolie
Salsa
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 rode ui
- 10 kerstomaatjes
- witte wijnazijn of witte balsamico azijn
- tl honing of suiker
- paprikapoeder (eventueel gerookt)
- cayennepeper
- 20 amandelen
- olijfolie
- zout
- Snij de kaas in 8 of 16 staafjes (even kijken wat lukt uit jouw kaasplak).
- Maak bordjes met: eiwit, bloem, paneermeel of panko.
- Haal de staafjes eerst door het eiwit, dan door de bloem, dan weer door het eiwit en dan door het paneermeel. Je kunt dan kiezen om dit even in de koelkast te koelen en dan de het eiwit en paneermeel nogmaals te herhalen en de gepaneerde kaartstaafjes even te laten “drogen” .
- Rooster de amandelen en hak ze grof.
- Voor de salsa: gril de paprika’s tot ze zwart zijn onder de gril.
- Stop ze dan in een plastic zak voor 10 minuten.
- Haal dan het vel eraf en snij de paprika’s zonder zaadlijsten in reepjes.
- Snij de ui in halve ringen en de tomaatjes in partjes.
- Leg de paprika, tomaat en ui in een laagje azijn met de suiker of honing en roer goed door.
- Marineer 15 minuten (of langer) en laat dan uitlekken.
- Maak de salsa op smaak met paprikapoeder, cayennepeper en zout.
- Maak de bordjes op met de salsa, druppel er wat olijfolie op.
- Frituur de kroketjes in de hete zonnebloemolie in een klein pannetje (per 4); na ongeveer 2-3 minuten zijn ze klaar (voordat ze gaan lekken….)
- Leg de kroketjes op de salsa en bestrooi met amandelen.
- Eet direct op en drink met Tongerlo blond!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!