Dat vegetarisch niet saai hoeft te zijn bewijst dit gerecht! Deze soesjes zorgen voor een feestje op je bord. Een culinair gerecht dat makkelijk voor te bereiden is dus fijn als je gasten krijgt. Serveer er eventueel wat zure room of crème fraiche bij doorgeroerd met een beetje citroensap, wat lekkere olijfolie met druppels balsamicoazijn, en een gebakken kaaskrul.

Dit recept komt uit de Vegeterranean van Alberto Musacchio & Malu Simões.

Vulling:

  • 450 g paddenstoelen
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 2 flinke eetlepels geraspte oude kaas
  • 1 eetlepel bladpeterselie, gehakt
  • olijfolie, peper, zout

Soesjes:

  • 100 ml water
  • 40 g koude boter in blokjes
  • 55 g bloem
  • 1 ei
  • snuf zout

Verder nodig: 2 spuitzakken

 

Bereiding paddenstoelencrème

      • Paddenstoelen schoonmaken met borsteltje of vochtige doek en snijd ze in plakjes of hak in stukjes
      • Knoflook zachtjes fruiten in flinke scheut olijfolie, niet te hoog anders verbrand de knoflook
      • Voeg gehakte paddenstoelen toe en bak op hoog vuur tot al het vocht verdampt is en de paddenstoelen goudbruin zijn
      • Haal van vuur en laat afkoelen
      • Houd 16 schijfjes of stukjes achter voor garnering en pureer de rest, samen met de bladpeterselie, in een kleine hakmolen, foodprocessor, blender of werk met een staafmixer
      • Breng op smaak met zout en peper, wees niet te zuinig
      • Doe de crème over een spuitzak (ik gebruik van die wegwerp spuitzakken, niet duurzaam maar wel enorm handig) en leg in koeling tot gebruik

Bereiding soesjes

      • Warm oven voor op 190 graden
      • Verwarm water, boter en zout in een pan op middelhoog vuur tot de boter helemaal gesmolten is. Haal de pan meteen van het vuur als het mengsel gaat koken
      • Voeg de bloem in één keer toe en roer dit met een garde tot een egaal beslag
      • Zet de pan terug op het vuur en roer nog 30 seconden of tot het deeg van de kant en bodem van de pan loslaat. Haal van het vuur en laat helemaal afkoelen
      • Roer het ei er met een pollepel door tot een egale massa
      • Doe over in een spuitzak of werk met een kleine ijsbolletjes-lepel
      • Maak gelijke bolletjes van ongeveer een halve eetlepel groot en spuit deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat bedekt met bakpapier of siliconen bakmat
      • Bestrijk elk bolletje licht met water en bak ze 10-15 minuten
      • Laat de soesjes afkoelen

Afmaken

      • Oven voorverwarmen op 175 graden
      • Snij met een kartelmes op ongeveer een kwart van boven het kapje van de soesjes af
      • Vul de soesjes met de paddenstoelenpuree
      • Zet het kapje er weer op en garneer met een drupje puree
      • Druk de achtergehouden plakjes paddenstoel er voorzichtig op zodat ze blijven plakken
      • Leg de soesjes op een bakplaat, bak ze 7 minuten en serveer warm

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email