Sajoer lodeh is een soepachtig groentegerecht met kokosmelk uit Indonesië. Deze versie met Hollandse spruitjes is van Janneke Vreugdenhil en stond recent in de NRC. Prima gerechtje voor de feestdagen!
Voor 4 personen:
- 2 tenen knoflook
- 2 sjalotten of kleine uien
- ½ tl sambal
- 1 tl bruine basterdsuiker
- 600 ml kokosmelk
- 600 ml groentebouillon
- 4 vastkokende aardappels
- 500 gram spruitjes
- 2 stengels sereh
- 2 eieren
- Citroensap naar smaal
- Bladselderij ter garnering
- 100 gram taugé
- Olie om te bakken
- Pureer knoflook, uien, sambal, gember, suiker, snufje zout in een vijzel of keukenmachine tot een boemboe
- Schil de aardappelen en snij in blokjes
- Maak de spruitjes schoon (kies indien mogelijk voor kleine spruitjes)
- Kneus de sereh stengel (f leg er een knoop in).
- Verhit wat olie in de wok of pan en fruit de boemboe tot dat hij gaat geueren
- Voeg dan de kokosmelk, bouillon, aardappelen, spruitjes en sereh toe.
- Laat 20 minuten op laag vuren garen.
- Kook in de tussentijd de eieren hard, pel en halveer.
- Maak de soep op smaak met peper, zout, citroensap.
- Serveer in mooie kommen of diepe borden.
- Leg in elk bord wat taugé.
- Verdeel de soep met ingrediënten over de borden en garneer met het ei en de bladselderij.
- Geef er wat extra sambal bij voor de pittige types!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!