In 2011 is de Indonesische rendang verkozen tot het lekkerste gerecht van de wereld door de CNN. Door de perfecte combinatie van vet, pittig, zout en zoet vinden vele mensen dit een van de lekkerste gerechten op aarde. Hoewel rendang buiten Indonesië vaak omschreven wordt als een curry, lijkt een echte rendang niet op een curry. Rendang wordt meestal gemaakt van rundvlees. Maar tegenwoordig zie je ook varianten zonder vlees voorbij komen; met kool of met jackfruit. Doe echt moeite om de juiste ingrediënten te kopen, dat komt de smaak echt ten goede. Ik maak altijd een flinke portie en vries dan wat bakjes in. Rendang is sowieso de tweede dag altijd lekkerder, dus eet er gerust 2 of 3 dagen van 😉
Voor 6-8 porties:
- 1,5 kg runderstoofvlees, in stukken gesneden
- 4 stengels citroengras (sereh)
- 3 blaadjes salam of laurier
- 8 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
- 800 ml kokosmelk
- 1 pot runderfond (380 ml)
- 50 gram kokosrasp
Voor de boemboe:
- 4 sjalotjes
- 10 teentjes knoflook
- 1 eetlepel trassie (garnalenpasta)
- 6-8 kemirinoten (te vervangen door macademia noten, structuur is vergelijkbaar maar mist de smaak van kemiri)
- 1 eetlepel korianderzaad of poeder
- 1 eetlepel komijnzaad of poeder
- 1 theelepel kurkuma
- 2 eetlepels sambal oelek
- 1 theelepel tamarindepasta
- 3 cm gember geschild en in stukjes
- 2 cm galangal (Laos) geschild en in stukjes (of gebruik poeder)
- 6 gedroogde lomboks of 1 verse rode Spaanse peper
- 1 theelepel chilivlokken
En verder nodig; vijzel of kleine blender
- Kook de runderfond tot iets meer dan de helft in.
- Rooster de koriander- en komijnzaadjes in een droge koekenpan voor 1 minuut. fijn in een vijzel tot poedervorm. Plet de zaadjes fijn in een vijzel tot poedervorm.
- Week de gedroogde pepertjes in heet water. Of snijd je verse peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes.
- Begin met vijzelen: eerst de knoflook en een flinke snuf zeezout. Voeg daarna een voor een de ingrediënten voor de boemboe toe. Zorg dat je een fijne pasta hebt voordat je het volgende ingrediënt toevoegt. Of: doe alle ingrediënten voor de boemboe in een kleine blender en voeg eventueel een scheutje olie toe.
- Bak de boemboe nu met een scheut olie in een grote stoofpan rustig aan voor een kleine 5 minuten.
- Voeg het vlees in gedeelten toe. Roerbak tot het vlees een kleurtje heeft en voeg dan het volgende gedeelte toe.
- Voeg de runderfond, de helft van de kokosmelk en de kokosrasp toe.
- Snij een centimeter van de onderkant van het citroengrasstengels af. Verwijder het buitenste blad en snij zo’n 10 centimeter van de bovenkant af zodat je voornamelijk het witte deel van het citroengras over houdt. Kneus de citroengras met een vleeshamer of plet met een groot koksmes. Leg een knoop in elke stengel en doe ze in de pan.
- Voeg de limoenblaadjes en de salam of laurier toe.
- Laat minstens anderhalf uur op laag vuur sudderen en roer af en toe.
- Voeg de rest van de kokosmelk pas toe als er veel vocht is verdampt.
- De rendang is meestal na 3 tot 4 uur klaar. Afhankelijk van hoe jij hem graag eet kun je nog wat extra vocht (kokosmelk, bouillon of water) toevoegen.
Eet je rendang met verse boontjes, rijst en garneer met wat geroosterde nootjes of verse koriander.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!