Een chutney is een bijgerecht uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Het is een vruchtenpasta met oosterse kruiden. In de landen van herkomst wordt de chutney vers gemaakt en in een kommetje geserveerd bij de rijst, de curry en de groenten. Door de fris-zoete smaak is het een heerlijke tegenhanger van een pittige curry. 

Omdat ik een groot overschot aan pruimen had heb ik een pruimenchutney gemaakt. Je kunt de chutney ook bereiden met vele ander soorten fruit (perzik, mango, ananas, appel, vijgen, rozijnen). Deze chutney kun je zeker 1 week bewaren in de koelkast.

Voor  1 jampot:

  • pond pruimen (ander fruit kan ook: vijgen, perziken, appel, ananas, mango, rozijnen) zonder pit
  • 150 gram bruine suiker
  • rasp en sap van een citroen
  • 1 tl komijn poeder
  • 1 tl koriander poeder
  • 1 tl anijs poeder
  • stuk verse gember (duimlengte)
  • kaneelstokje
  • optioneel: knoflook, rode peper en tl zout
  • Was de pruimen, haal de pitten er uit.
  • Rooster de kruiden eerst even in de pan.
  • Voeg dan alle andere ingrediënten toe.
  • Kleine scheutje water erbij.
  • Laat pruttelen en inkoken tot een dikkere saus.
  • Ontsmet de jampot en deksel in kokend water.
  • Verwijder de kaneelstok en druk het mengsel door een zeef (hierdoor verdwijnen de velletjes van de pruimen).
  • Breng het warme mengsel over in de jampot en sluit direct af.
  • Ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast.
  • Deze chutney is heerlijk bij een Indiase curry met rijst!

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!