Bij elk Limburgs feestje is er “kauw sjotel” oftewel koude schotel. Bij het communiefeest, de verjaardag van je oma of tijdens de Carnaval. Het duurde even voordat ik ontdekte dat de rest van Nederland deze salade, gewoon huzarensalade noemde. Het garneren van de salade met kunstwerkjes van augurken, wortels of tomaten is nu niet meer zo hip maar ik kan er toch wel van genieten om dit gewoon weer te doen!
En dan noemen we dit nu: retro!
4-6 personen (voorgerecht of lunchgerecht of onderdeel van een buffet)
- 500 gram geschilde aardappelen (vastkokend)
- 250 gram gekookt vlees (zeer gaar rundvlees, kip of gekookte ham)
- 1 ui
- Klein potje augurken
- 2 friszure appels (Granny)
- 200 gram diepvriesdoperwten
- 3-4 flinke eetlepels lekker mayonaise
- 3 eetlepels azijn
- Peper en zout
- Garneren:
- Extra augurk, komkommer, gekookte ei, rolletjes ham met asperges uit blik, tomaatjes, zilveruitjes.
- Kook de geschilde aardappelen gaar en laat ze afkoelen (koelkast).
- Snij de afgekoelde aardappelen in kleine blokjes (afhankelijk van jouw smaak: kleine 0,5 bij 0,5 cm of net iets groter 1 bij 1 cm).
- Snipper vervolgens de ui, augurkjes, appel en vlees in zeer kleine stukjes.
- Blancheer de diepvrieserwten heel kort in kokend water en koel ze in een zeef met koud water.
- Meng alles voorzichtig en voeg mayonaise, azijn, peper en zout toe.
- Het moet een smeuïge salade worden, friszuur (dus voeg naar smaak minder/meer azijn, mayo, peper en zout toe).
- Breng de salade over op een mooie schaal (smeer de bovenkant glad met een beetje mayonaise) en garneer met augurken, ei, tomaat, zilveruitjes etc.).
- Koel bewaard, enkele dagen houdbaar.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!