Na de zomer is het heerlijk om van die herfstige recepten te maken. Deze stamppot leent zich daar uitstekend voor. Ik maakte hem met een mix tussen zoete en gewone aardappel en dat was erg lekker. Door de gebakken spekjes gaan 2 lepels honing en dat geeft deze stamppot een zoetig tintje. Je kunt de spekjes natuurlijk weglaten voor de vegetarische variant, voeg dan wat extra noten toe (pecan, walnoot, macademia) of blokjes kaas.
Voor 3-4 personen:
- 400 gram zoete aardappels, geschild
- 400 gram aardappels, geschild
- 400 gram snijbonen, gesneden
- 125 ml crème fraîche
- 250 gram spekblokjes
- 250 gram kastanjechampignons
- 50 gram macadamianoten, grof gehakt
- 2 eetlepels honing
- Breng 2 pannen met water en een beetje zout aan de kook.
- Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en stoom ze droog.
- Kook in de andere pan de snijbonen in 10 minuten gaar. Giet af en laat goed uitlekken.
- Pureer de aardappels met een pureestamper. Maak de puree smeuïg met wat crème fraîche. Proef en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Verwarm een pan en bak de spekblokjes in ongeveer 5 minuten krokant.
- Snijd ondertussen de champignons in vieren.
- Voeg de champignons en noten toe aan de spekblokjes en bak 5 minuten mee. Voeg dan de honing toe en verwarm op laag vuur een paar minuten.
- Roer de spekblokjes met champignons en de snijbonen door de puree. Warm goed door en serveer.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!