Alleen de geur al…. Deze focaccia is zo ongelooflijk lekker. Het is een ronde focaccia die in een zgn. broodpan wordt gebakken. Hij wordt daardoor wat hoger en luchtiger dan je misschien gewend bent van de plattere focaccia. Heerlijk om te eten bij de lunch, bij een soepje of bij een kaasplank. Geïnspireerd tijdens de broodcursus op de B’academie bij Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk. En thuis meteen gemaakt!

Voor 2 focaccia’s:

  • 500 gram tarwebloem (T65)
  • 350 gram water
  • 20 gram desempoeder (o.a. verkrijgbaar Bij Robèrt)
  • 5 gram gist (o.a. verkrijgbaar bij de Jumbo)
  • 15 gram olijfolie
  • 10 gram zout
  • handje gedroogde Italiaanse kruiden

Voor ‘de topping’:

  • handvol olijven zonder pit
  • paar fijngehakte knoflook-teentjes of gebruik hele gekonfijte knoflooktenen
  • kerstomaatjes
  • gedroogde Italiaanse kruiden

En verder nodig:

  • kitchenAid of andere keukenstandmixer met platte menghaak
  • plastic bak met deksel
  • 2 taartpannen van 20 cm doorsnee (of kleine ronde ovenschalen) goed ingevet

  • Kneed alle ingrediënten behalve die voor de topping langzaam tot een deeg. Het zal nog relatief slap zijn, dat hoort zo.
  • Leg het deeg in de plastic bak, haal alles uit je kom met een deegschraper. Sluit de bak af met de deksel en laat 30 minuten rijzen of tot het volume verdubbeld is.
  • Maak je handen vet met olijfolie en vouw het deeg voorzichtig aan alle kanten één keer op. Je vouwt dus in totaal vier keer, van onder naar boven, hierdoor ontstaan lagen in het deeg. Draai het deeg vervolgens om, dus leg hem op z’n kop.
  • Doe de deksel er weer op en laat 45 minuten rijzen.
  • Maak je handen weer glad met wat olijfolie. Vouw nogmaals het deeg voorzichtig aan alle kanten één keer op. Je vouwt dus in totaal weer vier keer, van onder naar boven. Draai het deeg weer om.
  • Doe de deksel er weer op en laat nog eens 45 minuten rijzen.
  • Verwarm je oven voor op 250° (hete lucht)
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken (wegen!). Leg elk stuk in een ingevette taartpan. Vouw het deeg nogmaals vier keer zoals je eerder deed en draai weer om.
  • Maak deukjes in het deeg door het met je vingers iets in te duwen.
  • Verdeel de olijven, de knoflook, tomaatjes en de gedroogde kruiden over het deeg. Druk het wat aan zodat het tijdens het bakken er niet meteen afvalt. (gedroogde tomaatjes verbranden snel in de oven, deze kun je beter niet meebakken maar er na het bakken opleggen)
  • Bak de focaccia’s voor ongeveer 12 minuten op 250°C met 15% stoom. Heb je geen instelling voor stoom bij jou oven, plaats dan een ovenbestendig bakje met water onderin je oven.
  • Hou de tijd in de gaten. Iedere oven is anders. Misschien zijn ze bij jou sneller klaar, of misschien moeten ze wel wat langer bakken. Ook als jouw oven de 250°C niet haalt kun je de baktijd wat verlengen.
  • Laat de focaccia’s als ze klaar zijn uit de vorm op een rooster afkoelen.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!