Een echt herfst-taartje met veel groente, kaas en walnoten. De combinatie van pompoen en salieboter is geweldig! Je kunt eindeloos variëren met deze taart: in plaats van walnoten kun je hazelnoten of gepofte kastanjes gebruiken. In plaats van oude kaas: Parmezaanse kaas, geitenkaas, feta of blauwschimmelkaas. In plaats van champignons: oesterzwammen, truffel uit een potje of gemengde paddenstoelen. Zeer geschikt om van te voren te maken en op de te warmen of om koud te eten.
Voor 6 kleine taartjes of 1 grote taart.
- 1 pakje hartige taartdeeg (je hebt 6-7 plakjes deeg nodig; ik heb Koopmans gebruikt en dat resulteert in prachtig dun en knapperig deeg).
- 400 gram pompoen
- 1 doosje champignons (of andere paddestoelen)
- 1 kleine ui
- 150 gram geraspte kaas (naar keuze)
- 30 gram boter
- 5 salieblaadjes
- 2 tenen knoflook
- 2 handjes rucola
- 3 kleine eieren
- 75 ml melk
- olijfolie om in te bakken
- 100 gram gehakte walnoten (of andere noten/kastanjes)
- 2 el citroensap
- Optioneel: scheutje truffelolie of truffel uit een potje
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Snij de pompoen in kleine blokjes en meng de pompoen met 1 el olijfolie, wat zout en peper.
- Spreid de pompoen uit op een bakblik met bakpapier en rooster 20 minuten in de oven.
- Snipper de champignons en de ui.
- Bak de champignons en de ui in de olie op hoog vuur (zorg dat ze mooi bruin, geroosterd worden en niet papperig).
- Verwarm de boter op laag vuur (laat niet sissen) en voeg versgemalen peper en de gehakte salie toe, laat de salie 10 minuten trekken in de verwarmde en gesmolten boter en zeef de salie uit de boter.
- Meng de pompoen, champignons, walnoten en ui met de boter en de rucola.
- Pers de knoflook uit in dit mengsel en voeg het citroensap toe.
- Maak op smaak met peper (let op met zout want er zit al zout in de kaas).
- Klop de eieren los met de melk en de geraspte kaas.
- Ontdooi het korstdeeg op het laatste moment (hoe kouder, hoe beter).
- Bekleed de vorm(en) met het deeg (zet koud weg tot gebruik).
- Zorg dat de oven voorverwarmd is op 180 graden Celsius.
- Schep de vulling pas op het laatste moment in de vorm als je deze in de oven zet (anders wordt het deeg nat). Er zijn twee opties:
- roer het eimengsel door de vulling en breng over in de vorm.
- doe de vulling in de vorm en giet het eimengsel er over heen
- Bak 25-30 minuten tot goudbruin en stevig.
Lekker met een frisse groene of tomaten salade.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!