Het is weer tijd voor een hartige panna cotta! Deze keer met gepofte knoflook en een smaakvolle kaas. Ik koos voor Saint Agur, een toegankelijke blauwaderkaas met een heerlijk pittige smaak. Hij is lekker romig waardoor hij makkelijk smelt. Maar je kunt ook een andere kaas kiezen natuurlijk. Een gerechtje wat je weer heel makkelijk voor kunt bereiden en niet misstaat tijdens een uitgebreid (kerst)diner. Omdat het best machtig is raad ik aan kleine porties te serveren als je een uitgebreid diner serveert dat uit meerdere gangen bestaat. Onderstaande hoeveelheden zijn in dat geval voldoende voor 8 personen.

Voor 6 personen als voorgerecht:

  • 1 bol knoflook
  • olijfolie
  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 150 gram Saint Agur
  • 1 winterwortel
  • zonnebloemolie voor het frituren (of gebruik de Airfryer)

En verder nodig: 6 timbaaltjes of glaasjes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de bovenkant van de knoflookbol, zet hem in een ovenschaaltje en sprenkel er royaal olijfolie over. Dek de bol af met aluminiumfolie en plaats 45 minuten op een rooster in de oven.
  • Haal de knoflookbol uit de oven, verwijder de folie en laat even afkoelen.
  • Vet de timbaaltjes of glaasjes in met olijfolie.
  • Laat de gelatine 5 minuten weken in ruim koud water.
  • Verwarm de slagroom zachtjes en voeg de kaas toe. Roer af en toe.
  • Knijp de teentjes knoflook uit de velletjes en hak ze fijn, bewaar 6 hele voor de garnering.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe aan het slagroommengsel. Roer tot de kaas is helemaal is gesmolten. Zet er eventueel even een staafmixer in.
  • Proef en voeg naar smaak versgemalen peper en/of zout toe.
  • Neem de pan van het vuur en voeg de goed uitgeknepen gelatine toe en roer zodat gelatine helemaal opgelost is.
  • Verdeel het roommengsel over de timbaaltjes of glaasjes en dek ze eventueel af met folie. Laat ze minimaal 4-5 uur opstijven in de koelkast.
  • Was de wortel goed en dep hem droog. Schaaf hem in lange linten.
  • Verhit in een diepe pan een flinke laag zonnebloemolie en frituur de wortellinten in porties krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Je kunt hiervoor ook een Airfryer gebruiken.
  • Haal met een mes voorzichtig de randen los van de timbaaltjes/glaasjes en dompel de onderkant even in heet water. Keer ze om op bordjes. (Je kunt de panna cotta natuurlijk ook in de glaasjes laten zitten als je ze niet wilt storten.)
  • Garneer met de gefrituurde wortellinten, leg op elke pannacotta een teentje geroosterde knoflook en druppel er wat van de geroosterde knoflookolie over. Serveer met geroosterd brood.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email