Kaas, spek en noten doen het vaak prima als trio. Ook weer in deze hartige cake! Zelf vind ik hem het lekkerste als hij nog een beetje ‘klef’ is van binnen. Als je daar niet van houdt, bak de cake dan iets langer. Deze cake misstaat niet op een borreltafel maar is ook lekker bij soep. je kunt hem zowel koud als warm eten.
- 50 g mager rookspek
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 0,5 dl notenolie
- 0,5 dl arachideolie (of olijfolie als alternatief)
- 1 ¼ dl volle melk, warm
- 100 g geraspte gruyère
- 50 g gepelde walnoten, gehakt
- 150 g roquefort, verbrokkeld
- 3 eieren
- peper, zout
En verder nodig: cakevorm van 26 cm, ingevet
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd het spek in reepjes en bak ze in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de gehakte noten, zout en peper toe, schep alles door elkaar en laat nog 5 minuten op laag vuur staan.
- Klop in een kom de eieren, het zelfrijzend bakmeel met een garde door elkaar.
- Voeg al kloppend geleidelijk de beide soorten olie en de verwarmde melk toe.
- Spatel de gruyère door het beslag.
- Verbrokkel de roquefort boven het spekmengsel en spatel dit mengsel ook door het beslag
- Schep in een cakevorm en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar.
Dit recept komt uit de ‘De cakes van Sophie’ van Sophie Dudemaine.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!