Dat cake niet altijd zoet hoeft te zijn, bewijst dit recept. Heerlijk op de borreltafel of bij een (maaltijd)soep. Dep de olijven en de feta goed droog met keukenpapier voordat je ze door het beslag schept, dit om te voorkomen dat ze allemaal naar beneden zakken en mooi verdeeld blijven. Je kunt de cake zowel warm als koud eten. Houd je niet van olijven? Vervang ze dan bijvoorbeeld door gedroogde tomaatjes of grof gehakte walnoten en houd hetzelfde gewicht aan. 

  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 0,8 dl olijfolie
  • 1 ¼ dl volle melk, warm
  • 100 g geraspte gruyère
  • 50 g zwarte olijven, gehalveerd
  • 150 g feta, in blokjes
  • 3 eieren
  • peper, zout

 En verder nodig: cakevorm van 28 cm, ingevet

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Dep de fetablokjes en de gehalveerde olijven droog met keukenpapier.
  • Klop in een kom de eieren, het zelfrijzend bakmeel en een flinke snuf peper met een garde door elkaar.
  • Voeg al kloppend geleidelijk de olijfolie en de verwarmde melk toe.
  • Spatel de gruyère en daarna de feta en de olijven door het beslag.
  • Schep in een cakevorm en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar. Een houten prikker moet er droog uitkomen.

 Dit recept komt uit de ‘De cakes van Sophie’ van Sophie Dudemaine.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email