Een makkelijk recept voor door-de-weeks waarmee je razendsnel iets lekkers op tafel hebt staan. Harissa is van oorsprong een Tunesische saus, die wordt gemaakt van rode pepers, knoflook, zout, olie en verschillende kruiden. Het is eigenlijk de Noord-Afrikaanse versie van sambal. Je gebruikt hem om je gerecht meer pit te geven. Je koopt het in de grotere supermarkt, in Aziatische winkels of natuurlijk op Intranet. Ik gebruikte biologische rundergehaktballetjes van Albert Heijn, maar je kunt natuurlijk ook zelf gehaktballetjes draaien van lams- of kipgehakt of vegetarische balletjes kopen die tegenwoordig gewoon echt wel smaakvol zijn. Beetje (bloemkool)rijst erbij of een pitabroodje en smullen maar!
Voor 2 personen:
- 12 gehaktballetjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- handvol groene olijven zonder pit
- 1-2 eetlepels harissa
- verse koriander, fijngehakt
- Bak de gehaktballetjes in een beetje olijfolie of boter aan in een koekenpan.
- Haal de balletjes uit de pan en leg ze even op een bord. (balletjes hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
- Bak de ui en de knoflook in dezelfde pan aan voor 4-5 minuten.
- Voeg de inhoud van een blik tomatenblokjes toe en breng aan de kook.
- Doe de balletjes er weer bij, voeg de olijven en de harissa toe.
- Kook zachtjes voor circa 10 minuten.
- Roer er een beetje koriander door een serveer met rijst of een pitabroodje.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!