Groene curry is een van mijn favoriete Thaise gerechten. De zachtheid van de kokosmelk, de frisheid van limoenblaadjes en sap, dan het zoute van de vissaus en tot slot een zoetje met wat (palm)suiker. Met perfect gestoomde rijst (gebruik een rijstkoker!) gaat het nooit vervelen.
Je kunt zowel vlees gebruiken (kip),vis of garnalen, maar vegetarisch (courgette, aubergine, champignons, sperziebonen, linzen, kikkererwten) is het ook heerlijk. De curry pasta kun je zelf maken of je gebruikt de luie versie (uit een potje). In dit recept gebruik ik een heerlijke, pittige groene curry pasta van Mae Ploy verkrijgbaar bij toko’s (zie foto); die na openen nog zeker een jaar houdbaar is in de koelkast (als je steeds een schone lepel gebruikt!).
Dit recept is minder lekker als je niet de echte Kaffir limoen blaadjes gebruikt. Deze blaadjes koop je bij elke toko (diepvries, zie foto) en je kunt ze lang bewaren in de vriezer. Vers zijn deze blaadjes moeilijk verkrijgbaar en duur. Ze geven een ultieme limoengeur en smaak! Ze worden ook wel djeroek poeroet genoemd, gedroogd worden ze vaak gebruikt in de Indonesische keuken. De smaak van de gedroogde blaadjes haalt het echter niet bij die van de “verse” ingevroren versie! Op naar de toko dus voor lekkere groene curry pasta en Kaffir time blaadjes.
4 personen
- 400 gram kipfilet
- 4-6 kaffir limoen blaadjes (toko, diepvries)
- ½ aubergine in blokjes
- 1 (gele) courgette in blokjes
- 300 ml kokosmelk
- 0,5 tot 4 el groene curry pasta* (ik gebruik altijd Mae Ploy “ green curry paste” ; te koop bij toko’s; echter ook de supermarkten verkopen groene curry pasta)
*alle (merken of zelfgemaakte) groene curry pasta’s smaken anders en hebben een andere sterkte wat pepers betreft; je moet je gerecht dus proeven en beginnen met een halve eetlepel en dan langzaam meer toevoegen naar jouw smaak (of die van je gasten!)
- 2-4 eetlepels suiker (of palmsuiker)
- Sap van 1 limoen
- 1-3 el Thaise vissaus (proeven!)
- 1-3 el (palm)suiker
- Optioneel: een fijngesneden rood pepertje, gehakte Thaise basilicum en/of koriander
- Voeg de kokosmelk, 0,5 el groene curry pasta (om mee te beginnen) en de Kaffir limoen blaadjes samen in een ruime pan en laat op laag vuur zeker 10 minuten pruttelen.
- Voeg dan de gesneden kipfilet toe
- Vervolgens laat je dit weer 5 minuten pruttelen
- Voeg dan de groente toe en laat dit geheel nog 10 minuten op laag vuur garen.
- Dan komt het allerbelangrijkste: het proeven:
- voeg sap toe van een halve limoen, de Thaise vissaus, de suiker en eventueel extra curry pasta. Roer goed door. Begin met kleine hoeveelheden en proef steeds. De smaak moet zoet-zuur-zout zijn met net zoveel pit als jij lekker vindt.
Dien op met gekookte rijst (ik ben weg van de Tilda Pure Original Basmati rijst, zie foto) en garneer met verse Thaise basilicum (moeilijk verkrijgbaar) of koriander.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!