Griekse salade oftewel choriatiki; een echte klassieker! Of het nu winter of zomer is, altijd goed! Een geweldig lunchgerecht (als je even geen koolhydraten wilt eten) of als voorgerecht of bijgerecht bij het avondeten. Kies wel voor de echte zwarte Kalamata olijven en haal ze bij voorkeur bij de Turkse winkel of op de markt (die uit een glazen potje zijn echt niet lekker!). Neem ook echte, lekkere feta van schapen (en/of geiten) melk.
4-6 personen
Salade
- 1 grote krop Nederlandse sla of Romaine sla (of voor de snelle mensen: grote zak gewassen/gemengde sla naar keuze)
- 5 lekkere tomaten (bij voorkeur rijpe pruimtomaten)
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 grote rode ui
- Feta (Dodoni, echte Griekse of echte feta van schapenmelk bij de kaasboer)
- 12 Kalamata olijven (zwarte, Griekse olijven)
Dressing
- 10 el goede extra virge olijfolie
- 4 el citroensap (of iets meer, proeven!)
- 1-2 el honing
- 6 takjes verse munt
- 6 takjes verse peterselie
- 1 el gedroogde oregano
- 2 tenen knoflook
- Zout en versgemalen peper
- Maak de sla schoon, droog en scheur in stukken (of gebruik reeds gewassen sla).
- Snij de uien in dunne ringen, de paprika in reepjes en de tomaten in plakjes.
- Meng alles met je handen in een grote kom.
- Brokkel de feta over de sla en strooi de olijven over de sla.
- Je kunt de salade nu afgedekt onder plasticfolie enkele uren wegzetten indien je het alvast wilt voorbereiden (koel).
- Hak de munt en de peterselie fijn, knijp de knoflook fijn in een pers en meng alle ingrediënten voor de dressing.
- Maak op smaak met zout, versgemalen peper en eventueel extra citroensap of honing (proef!).
- Bewaar de dressing op kamertemperatuur tot gebruik (en meng dan weer even goed).
- Hussel 30 minuten voor het eten de dressing en salade door elkaar.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!