Soutzoukakia is een Grieks gerecht van gehaktballen (eigenlijk langwerpig gevormd) met komijn, kaneel en knoflook. Deze gehaktballen worden gebraden en gestoofd in tomatensaus en worden ook wel: “Soutzoukakia Smyrneika” genoemd. Dit heeft te maken met de verplaatsing van Grieken uit Turkije vanuit Smyrna in 1922 (het huidige Izmir in Turkije). De Grieken brachten dit gerecht naar Griekenland.
Heel lekker met rijst of aardappelpuree, tzatziki en een Griekse salade.
Ongeveer 20-25 gehaktballetjes
- 500 gram rundergehakt
- Paneermeel (enkele eetlepels)
- 1 geraspte of zeer fijngesnipperde ui
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 tl oregano
- 1 tl komijn
- 1 tl zout
- 1 ei
- Versgemalen peper (naar smaak)
- Bloem om de balletles te bestuiven
- Olie om in te bakken
- 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
Saus
- 2 blikken gepelde tomaten of blokjes
- 1 grote ui, zeer fijngesnipperd
- 3 tenen knoflook
- 1 el suiker
- 50 ml witte wijn
- 1 tl kaneel
- 1 tl komijn
- Peper en zout
- Olijfolie om in te bakken
Gehaktballetjes
- Voeg gehakt, ui, ei, kruiden (alleen 1 el peterselie, de andere is voor de garnering), zout bij elkaar.
- Meng goed en voeg paneermeel toe zodat het stevig genoeg is om balletjes te vormen.
- Maak 20-25 balletjes, bestrooi met bloem.
- Bak de balletjes bruin en gaar in de olie.
Saus
- Bak de uien glazig in de olie.
- Voeg dan alle andere ingrediënten toe.
- Laat pruttelen, minimaal 30 minuten.
- Laat de gehaktballetjes nog 15 minuten rustig meestoven in de warme saus.
Lekker met rijst, brood of aardappeltjes uit de oven en met tzatziki en een Griekse salade.
Op de foto heb ik de rijst gegarneerd met blaadjes van de goudsbloem uit eigen tuin (eetbare bloemen).
Garneer de balletjes met saus met een eetlepel vers gehakte peterselie.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!