Op zoek naar een alternatief voor de klassieke aardappelgratin? Dan heb je deze nu gevonden! Deze gratin van pastinaak is lekker romig en zoet en ook nog eens koolhydraatarm. Je kunt hem ook maken van koolraap of een combinatie van pastinaak en koolraap. Hij gaat heel goed samen met een stukje (warm gerookte) zalm of kip. Of als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade.

Voor 4 personen als bijgerecht:

  • 250-300 ml slagroom
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 8-10 blaadjes verse salie
  • 3 pastinaken, geschild
  • 100 gram geraspte mozzarella of gruyère
  • olijfolie
  • En verder nodig: ovenschaal van ± 1 liter, mandoline of schaaf, staafmixer
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Vet de ovenschaal in met een beetje olie.
  • Breng de room, de knoflook en iets meer dan de helft van de salie in een pan op halfhoog vuur tegen de kook aan.
  • Neem de pan van het vuur en laat ongeveer 15 minuten trekken.
  • Doe over in een hoge (schenk)kom en zet de staafmixer er even in om de salie klein te maken.
  • Schaaf de pastinaak op een mandoline in hele dunne plakjes.
  • Vet de ovenschaal met een klein beetje olie in.
  • Leg de plakjes pastinaak om en om in een enkele laag op de bodem van de ovenschaal.
  • Schenk wat van het room- saliemengsel erover en bestrooi met zout en peper. Maak zo een aantal lagen totdat je alle pastinaak hebt gebruikt. Strooi ook een beetje geraspte kaas tussen de lagen maar bewaar wat kaas voor de bovenste laag.
  • Bestrooi de bovenste laag met de resterende kaas en salieblaadjes en dek af met een laag bakpapier èn een laag aluminiumfolie.
  • Bak de gratin ongeveer 5 kwartier in de oven. Verwijder dan de folie en het bakpapier en bak nog 5-10 minuten tot de kaas bubbelt en een beetje bruin is.
  • Laat de gratin voor je hem serveert nog 10 minuten staan, dan kun je hem beter in stukken snijden.

Dit recept is een bewerking op een gerecht uit Delicious Magazine van januari 2018.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!