Chocolade en citrus is een heerlijke combinatie en heel erg feestelijk! Samen met vers fruit, kleine koekjes, koekkruimels en een lekkere likeur (op de pannacotta) kun een prachtig toetje op tafel toveren. De pannacotta kun je de dag van tevoren maken; de basis voor het ijs ook!

8 personen (8 glaasjes pannacotta van 150 ml per stuk en 1 bolletje ijs per persoon)

Pannacotta

  • 375 ml volle melk
  • 375 ml slagroom
  • 150 pure chocolade
  • 3 blaadjes gelatine
  • 75 gram suiker

Sorbetijs

  • 450 ml vers sinaasappelsap (6-8 sinaasappels)
  • Twee halve uitgeperste helften van een sinaasappel
  • 250 ml vers mandarijnen sap (6-8 mandarijnen)
  • Plus 1 halve uitgeperste mandarijn
  • 50 ml limoensap (1-2 limoenen)
  • Halve uitgeperste limoen
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 citroengras stengel

Garnering

  • Amandel- of bitterkoekjes
  • 2 handsinaasappels
  • Klein bakje blauwe bessen
  • Likeur (Cointreau, Tia Maria of stroopwafellikeur of iets anders)
  • Caramelsaus uit een flesje

Pannacotta

  • Leg de gelatineblaadjes in ruim water.
  • Doe de room, de melk, de suiker en de in stukjes gebroken chocolade in een pannetje met dikke bodem.
  • Gebruik een garde en zorg dat de chocolade smelt.
  • Verwarm het mengsel 10 minuten en laat het net niet koken!
  • Knijp de blaadjes gelatine goed uit en smelt deze in het hete mengsel (roer goed).
  • Schenk het mengsel in de glaasjes.
  • Laat 20 minuten afkoelen en zet in de koelkast om verder op te stijven.
  • Dit duurt enkele uren (dek de glaasjes af met folie zodat er geen vel op komt).

Sorbetijs

  • Kook het sap (net aan de kook) met suiker en de uitgeperste citrusschillen (aantal zoals in ingrediënten is aangegeven) en met een flink geplette citroengras stengel gedurende 15-20 minuten.
  • Roer goed om de suiker te laten oplossen.
  • Laat afkoelen.
  • Vries dan dit sap in (in een diepvriesdoos) of draai er een sorbetijs van in de ijsmachine.
  • Bij invriezen in de diepvries moet je het ijs een paar keer omroeren en op tijd uit de vriezer halen om er bolletjes van te kunnen maken.
  • Bij de ijsmachine is het ijs het lekkerst als je het meteen eet!

Garneren en opdienen

  • Maal een paar koekjes fijn en gebruik de kruimels om het bolletje ijs op de leggen.
  • Schil de sinaasappels (alle wit moet weg zijn) en snij met een scherp mes de partjes eruit.
  • Meng de schijfjes met de bessen.
  • Giet vlak voor het opdienen een laagje likeur op de pannacotta.
  • Neem een groot bord en zet het glaasje er op, de kruimels met een bolletje ijs, de koekjes en het fruit.
  • Garneer met de caramelsaus.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!