Ook dit gerecht komt uit het kookboek ‘Con Amore’ van de Italiaanse actrice Sofia Loren. Ik ben in het gelukkige bezit van een exemplaar van de eerste druk uit 1971. (Nederlandse versie) Een geweldig boek zeker als je je probeert te verplaatsen in die tijd. Overigens een boek met weinig foto’s van de gerechten. Wel een paar mooie foto’s van Sofia zelf overwegend gefotografeerd in haar eigen keuken of geposeerd bij een Parmezaanse kaas. De recepten hebben de tand des tijds uitstekend doorstaan. Deze gnocchi met gorgonzola gaat er dan ook in als koek. Sofia maakte de gnocchi natuurlijk ook zelf maar daar had ik het geduld en de tijd niet voor. Wil je roquefort gebruiken in plaats van gorgonzola, dan adviseert Sofia om 150 gram te gebruiken en de hoeveelheid boter te verdubbelen. Ik serveerde dit als tussengerecht in een 4-gangen diner. Wil je het als hoofdgerecht serveren pas dan de hoeveelheden aan (het is wel een behoorlijk zwaar gerecht) of serveer er een mooie salade bij.
Voor 4-6 personen als voor- of tussengerecht:
- 500 gram gnocchi di patate
- 25 gram roomboter
- 200 gram gorgonzola (‘van de meest zachte en romige kwaliteit’)
- 2 eetlepels gezeefd vruchtvlees van tomaat
- 7-8 eetlepels vleesjus (ik gebruikte smeltjus van Croma)
- 1 kop room
Voor de garnering:
- Parmezaanse kaas vers geraspt
- tomaatje en verse basilicumblaadjes
- Maak eerst de saus: smelt in een grote hapjespan de boter.
- Doe hier de in stukjes gesneden gorgonzola bij.
- Als de gorgonzola helemaal is gesmolten voeg je de tomaat toe en de 7-8 eetlepels vleesjus.
- Als alles goed gemengd is voeg je de room toe. Proef en breng op smaak met peper en/of zout.
- Tot zover kun je dit gerecht voorbereiden als je dit van tevoren zou willen doen.
- Zet een ruime pan water op voor de gnocchi. Strooi als het kookt er wat zout in en volg de aanwijzigingen op de verpakking. Als de gnocchi boven komt drijven is hij bijna klaar. Proef en als ze volgens jou goed zijn giet ze dan af in een vergiet of zeef en laat goed uitlekken.
- Doe de gnocchi bij de saus en roer voorzichtig door, zorg dan de gnocchi heel blijft.
- Voeg eventueel naar smaak nog wat room toe.
- Verdeel over borden of kommen en rasp er wat Parmezaanse kaas overheen en garneer met een tomaatje en wat verse basilicumblaadjes.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!