Polenta (maïsmeel) is van oorsprong voedsel voor arme mensen. Maar tegenwoordig kun je het ook in betere restaurants op het menu terugvinden. Wat aardappels zijn voor Hollanders, is polenta voor de Italianen. Ze maken er van alles van. Van koekjes tot gebakjes en van hartige taarten tot snacks. Het voordeel van polenta is dat het glutenvrij is en dus geschikt voor mensen met coeliakie. Zo ook deze frisse taart met limoen en limoncello. En een feest voor het oog vind je niet?!

  • 250 g ongezouten roomboter
  • 250 g fijne tafelsuiker
  • 150 g amandelmeel
  • 2 eieren
  • 150 g polenta
  • 1 tl bakpoeder
  • 250 ml Griekse yoghurt voor glazuur en 2 el voor het beslag
  • 3 limoenen
  • 150 ml limoncello
  • 3 el vloeibare honing
  • 5 el poedersuiker
  • 100 g bosbessen
  • 50 g pistachenootjes, gehakt
  • springvorm van 24 cm
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de springvorm in en bekleed deze met bakpapier.
  • Meng de roomboter, de suiker en het amandelmeel door elkaar tot een luchtig mengsel.
  • Klop de eieren met 2 eetlepels Griekse yoghurt in een kom los. Meng deze vervolgens met een vork voorzichtig door het beslag.
  • Meng de polenta met het bakpoeder en voeg dit ook toe aan het beslag.
  • Was de limoenen en rasp met een fijne rasp de schil en pers ze vervolgens uit.
  • Houd 2 eetlepels limoensap apart en vermeng de rest van het limoensap en de limoenrasp door het beslag. Meng alles goed door elkaar en giet het vervolgens in de springvorm.
  • Bak de cake 30 minuten op 180 ºC. Zet de oven daarna op 160 ºC en bak nog eens keer 30 minuten of tot de cake gaar is. (als een satéprikker er droog uitkomt is je cake gaar)
  • Als de cake in de oven staat ga je de siroop maken. Doe de limoncello en de honing in een steelpan en breng deze aan de kook. Zodra het kookt draai je het vuur laag en laat je de siroop nog 5 minuten verder pruttelen zodat de siroop iets indikt.
  • Als de cake klaar is, haal je deze uit de oven en laat hem in de vorm zitten. Met de satéprikker prik je zo’n 20 gaatjes in de bovenkant van de cake. Vervolgens giet je de siroop over de cake. Doe dit als de cake nog warm is. Laat de polenta-cake verder in de springvorm afkoelen.
  • Nu maak je het glazuur voor de taart. Meng 250 ml Griekse yoghurt met 5 eetlepels gezeefde poedersuiker. Het moet een beetje stroperig zijn dus niet te vloeibaar. Voeg de 2 achtergehouden eetlepels limoensap toe.
  • Als de cake is afgekoeld haal je de ring van de springvorm los en giet je de glazuur over de taart. Het mag er aan de zijkanten overheen lopen, dat is de bedoeling.
  • Decoreer de taart door de bosbessen en gehakte pistachenoten op het glazuur te verspreiden. Zet de taart in de koelkast zodat het glazuur hard kan worden. Dit duurt zeker een uurtje. Serveer de taart op kamertemperatuur.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email