Deze koekjes doen me aan Pippi Langkous denken. De aflevering met veel sneeuw en een keuken vol met koekjes. Als kind leek het mij al heel geweldig om zoveel koekjes te bakken! De benaming “gingerbread” komt overeen met onze peperkoek, Franse pain d’epcies of Duitse lebkuchen. Elk Europees land heeft een eigen versie van “gingerbread’ en die varieert van zachte koek (peperkoek) tot knapperige koekjes (gingerbread men). De kruiden die er in horen zijn: kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel. De verhouding kun je zelf bepalen als je het mengsel zelf samenstelt! Geen tijd? Koop dan een potje koek-speculaas kruiden!
Koekjes
- 200 gram bloem
- 1 tl bakpoeder (of 200 gram zelfrijzend bakmeel)
- 2 tl kaneel
- 2 tl gemberpoeder
- 0,5 tl nootmuskaat
- snufje kruidnagelpoeder
- 85 gram boter
- 95 gram donkere basterdsuiker
- 3 volle el pannekoekensiroop
Glazuur
- 100 gram poedersuiker
- 1 eiwit
- 1 tl citroensap
- 1 el water (of iets meer)
- Bakpapier
- Uitsteekvormpjes
- Iets om mooie lijntjes glazuur mee te spuiten
- Verwarm de oven voor op 160 graden (boven en onderwarmte)
- Zeef en meng de bloem, bakpoeder, kaneel, gember in de beslagkom.
- Smelt boter, donkere basterdsuiker en siroop op een laag vuur (niet te koken).
- Voeg het vloeibare mengsel direct toe aan het kruidige meel in de beslagkom.
- Kneed met de mixer of keukenmachine met deeghaken in ca. 3 minuten tot een soepel deeg.
- Rol het deeg uit op bakpapier (tussen 0,5 en 1 cm dik) en bedek goed met huishoudfolie.
- Laat het minstens een uur (of een nacht) rusten in de koelkast.
- Steek met vormpjes de koekjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier.
- Bak ze in 10-11 minuten en leg ze voorzichtig met een spatel op een rooster om af te koelen (deze koekjes komen zacht uit de oven en worden knapperig bij afkoeling).
- Maak het glazuur door het eiwit schuimig te kloppen, te mengen met citroensap en water, vervolgens de poedersuiker.
- Het mengsel moet net niet te dik en niet te vloeibaar zijn.
- Breng het over in een spuitapparaatje (zie foto) en spuit randen en versiering op de afgekoelde koekjes.
- Laat het glazuur hard worden en bewaar de koekjes op een droge plek(afgesloten koekblik).
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!