De kweepeer is familie van de appel, peer en lijsterbes en komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee. Je kunt deze peer niet eten zonder bereiding; daarvoor is hij veel te hard. De vrucht wordt veel gebruikt in Zuid Europese landen en Japan. In Nederland is de kweepeer niet heel gemakkelijk te krijgen, maar hij wordt steeds vaker aangeboden op markten, in groentespeciaalzaken en toko’s. In de herfst (september-oktober) kan het zo zijn, dat je iemand kent met een kweeperen boom! Die boom produceert dan honderden kweeperen en meestal is de eigenaar heel blij als je er een aantal komt ophalen!
Een heel bekende bereiding van kweepeer is de Spaanse ” membrillo”. De kweepeer is namelijk heel geschikt om gelei van te maken omdat de vrucht (en pitten) veel pectine bevat: een stofje dat voor binding zorgt. Wanneer je de gelei helemaal inkookt krijg je een carne de membrillo. Dit is een zoete, dikke pasta, die je na afkoelen in plakken kan snijden. Membrillo is mooi rood gekleurd door het lange koken van de kweeperen. In Spanje wordt dit traditioneel gegeten bij een plakje Manchego (harde schapenkaas), maar het is ook lekker als broodbeleg of in combinatie met andere kaasjes. Lekker voor op de borrelplank dus! Daarnaast wordt de kweepeer gebruikt in stoofschotels, gebak of jam. Voor dat laatste heb ik gekozen.
Het snelst en meest eenvoudig is om er een compote of jam van te maken. Deze jam kun je vervolgens gebruiken in een stoofschotel of bij een stukje kaas. In de koelkast kun je de jam wel 2 weken bewaren. Je kunt de jam ook invriezen in een ijsblokjes vorm en dan een blokje ontdooien of in de soep of in het stoofvlees gooien! De jam is heerlijk, geurig en friszuur bij een blokje kaas (zie foto beneden) of op brood samen met kaas naar keuze!
- (oud) bruin of volkorenbrood
- geitenkaas (zachte)
- noten (walnoten of gemengde noten)
- snufje tijm
- druppels olijfolie
Kweeperenjam
voor 1 potje jam (250-300ml)
- 500 gram kweeperen (2 stuks)
- 250 ml water
- 150 gram suiker (of geleisuiker, dan wordt het zeker lekker stevige jam)
- 1 kaneelstok
- 2 steranijs
- 3 kruidnagels
- 2 blaadjes laurier
- Eventueel: takje verveine
zeef
Kweeperenjam:
- Verwijder het bruine vilt van de kweeperen met een droge doek.
- Was de kweeperen.
- Snij ze dan in stukken en breng alles (schil, klokhuis, pit) over in een pan met dikke bodem.
- Voeg de kruiden toe en laat alles minimaal 30 minuten zacht koken.
- Als de kweeperen zacht zijn druk je het mengsel door een zeef (gewoon met de bolle kant van een grote lepel) en vang je het vocht en de pulp op.
- Laat de pulp daarna nog 15-20 minuten inkoken en pruttelen (let op: laat niet aanbranden) tot de consistentie van een compote/jam.
- Breng over in een schone (bij voorkeur uitgekookte) jampot en bewaar in de koelkast of vries in (in een ijsblokjes vorm).
Opmaak:
- Rooster het brood
- Verbrokkel de geitenkaas en meng met een snufje tijm, versgemalen peper en druppeltjes olijfolie (grof mengsel).
- Beleg het brood met de geitenkaas
- Leg er met een klein theelepeltje kleine hoopjes kweeperen jam op
- Garneer met gehakte nootjes
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!