Aubergines moet je altijd lekker maken vind ik persoonlijk. In dit recept is dat perfect gelukt! Door de aubergines te roosteren krijgen deze een lekkere zachte smaak. Schrik niet van de hoeveelheden knoflook (2 bollen!) want deze dip is echt overheerlijk. Lekker op je borreltafel of buffet. Eet hem lauw-warm met een stuk vers naan-of stokbrood. Maak je Perzische buffet compleet met deze pistache-feta dip en de kruidige aardappelkoekjes met gehakt en koriander. Allemaal recepten uit het kookboek Persiana van Sabrina Ghayour.
Voor 6-8 personen:
- 6 grote aubergines
- olijfolie
- 2 bollen knoflook, teentjes gepeld en in dunne plakjes
- 1 volle theelepel kurkuma
- 6 rijpe tomaten, in kwarten
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel fijne kristalsuiker
- 2-3 theelepels zeezout
- 3 eieren M, geklutst
- handje walnoten voor de garnering, grof gehakt
En verder nodig: braadslede of ovenschaal
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe de aubergines in een braadslede en rooster ze 40-45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur, doe er een scheut olie in en bak de knoflook langzaam zodat deze lichtbruin en gaar wordt. Pas op dat het vuur niet te hoog staat, laat je knoflook niet aanbranden. Als hij toch te bruin wordt, haal de pan dan van het vuur en laat de knoflook gaar worden van de restwarmte in je pan.
- Roer de kurkuma erdoor zodra de knoflook aan de randjes bruin wordt.
- Voeg de tomaten toe en bak 15 tot 20 minuten tot ze uit elkaar vallen en gaar zijn. Zet het vuur dan uit.
- Snijd het vel van de gegaarde aubergines in de lengte in en schep het vruchtvlees er met een lepel uit. Meng met de knoflook en de tomaten.
- Zet de pan op middelhoog vuur, prak het vruchtvlees iets fijn en laat een paar minuten garen. Voeg dan de tomatenpuree, de suiker en het zeezout toe. Meng goed en laat nog 6 tot 8 minuten garen. Roer af en toe door om te voorkomen dat het mengsel aanbrandt.
- Maak een heleboel kleine kuiltjes in het mengsel en schenk de geklutste eieren rechtstreeks in de pan. Roer het mengsel pas door zodra de eieren na ongeveer 6 minuten gaar en stevig zijn.
- Haal de pan van het vuur en laat het mengsel 20 minuten afkoelen. Het gerecht is warm lekkerder dan gloeiendheet.
- Garneer met stukjes walnoot en serveer met plat- of stokbrood.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!