Deze romige, fluweelzachte knoflooksoep is werkelijk subliem van smaak. Laat je niet weerhouden door de grote hoeveelheid knoflook. Door het poffen wordt de knoflook heerlijk zacht en zelfs een beetje zoetig, waardoor je helemaal geen last hebt van een sterke knoflooksmaak of geur. Deze soep kun je als amuse serveren in kleine glaasjes maar natuurlijk ook als voorgerecht. Als je geen aardpeer kunt krijgen kun je ook wat blokjes aardappel of pastinaak toevoegen. Deze soep is lekker met een stukje notenbrood.
- 3 bollen knoflook
- 3 uien, gesnipperd
- 3 aardperen, geschild en in blokjes
- 30 gram boter
- 3 laurierblaadjes
- mespunt gemalen kruidnagel
- 3 eetlepels bloem
- 375 ml slagroom
- olijfolie
- 0,8 liter bouillon van 1 ½ kippenbouillontablet
- En verder nodig: blender of staafmixer
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Snij van de bollen knoflook het topje eraf, plaats op een vel aluminiumfolie en besprenkel met een beetje olijfolie.
- Wikkel de bollen knoflook strak in het aluminiumfolie en zet ongeveer 1 uur in de oven.
- Haal na dat uur de knoflook uit de oven en laat afkoelen.
- Wanneer de knoflook afgekoeld is (± 15-20 minuten) druk je met je vingers het gepofte knoflookvlees uit de velletjes.
- Fruit de ui in een soeppan ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur met de laurierblaadjes en kruidnagel.
- Voeg de knoflook en de bloem toe en bak 1 minuut mee. Voeg daarna de aardpeer (of aardappel of pastinaak) toe.
- Voeg nu de room en de bouillon toe en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat de soep 30 minuten zachtjes koken.
- Verwijder dan de laurierblaadjes en pureer de soep in een blender of met een staafmixer.
- Schep de soep eventueel nog door een zeef om hem extra glad te krijgen. (Als je een goede blender hebt is dit niet nodig.)
- Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
- Garneer eventueel naar smaak met wat druppels goede olijfolie en/of wat nootmuskaat.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!