Een gepocheerd eitje bereiden is echt “appeltje eitje”! Het lijkt veel moeilijker dan het is. Het grote voordeel is dat je het ei niet meer hoeft te pellen. Dit recept is een combinatie van frisse slablaadjes (rucola, veldsla) en tomaat; het zachte romige ei en het zout van geraspte Parmezaan en kleine stukjes spek. Op de foto had ik toevallig wat bloemen van mijn bieslook om te garneren (je kunt ook wat madeliefjes of viooltjes plukken…).
Azijn toevoegen aan het water helpt om de het eiwit snel te laten stollen zodat de eieren niet aan elkaar gaan plakken. Je kunt dit ook met kwarteleitjes doen; deze zijn al na 2 minuten goed.
- geroosterd brood naar keuze
- gemengde sla naar keuze
- geraspte kaas naar keuze (1-2 eetlepels per persoon, parmezaan is het lekkerst!)
- kerstomaatjes, gehalveerd (5 per persoon)
- een eetlepel spekjes per persoon
- 1 ei per persoon
- optioneel: bieslook ter garnering
- water
- azijn
- zout en peper naar smaak
-
Zet 2 liter water op met 200 ml azijn.
-
Breek het ei voorzichtig in een glaasje (je kunt ze allemaal samen in een glaasje doen maar dat vind ik wel heel spannend; ik doe ze een voor een).
-
Bak de spekjes krokant.
-
Rooster het brood.
-
Als het water net kookt: voeg een voor een in een snelle beweging de eitjes toe (niks geen draaikolken maken etc.).
-
Laat het water tegen de kook aan; zet de timer voor hard eiwit en zachte dooiers op 4 minuten.
-
Haal de eieren eruit met de schuimspaan, laat uitlekken en snij eventuele uitsteeksels in het wit er af.
-
Beleg de geroosterde boterham met sla, tomaatjes, ei, spekjes en strooi de geraspte kaas eroverheen.
-
Garneer met bieslook, versgemalen peper (zout is niet nodig; vanwege kaas en spekjes).
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!