Deze prachtige soep van gele paprika’s brengt veel herinneringen boven. Van mijn studententijd in Wageningen waarin het hobby-koken kon groeien en bloeien. Van bladerdeeg-pindakaas taarten tot kaasfondue en van zuurkoolschotels tot feestelijke ijscoupes met blue curaçao gelatine “flubbers”! 

In de jaren 80 waren gele paprika’s nog best speciaal en met mijn “voedingsmeiden” vriendinnen maakten we elk jaar een kerstdiner. Deze soep (ik denk uit de Allerhande) was een jaarlijks terugkerend succes nummer! Mooi van kleur, zacht van smaak en extra hartig met de kaassoesjes!

Voor 4 personen 

Soep

  • 4 gele paprika’s
  • 1 grote ui
  • Klontje boter
  • 100 gram boursin met knoflook en kruiden
  • 1 bouillonblokje (kip of groente)
  • Halve liter water (of iets meer)
  • 1 el tijm
  • Peper en zout

20 kleine soesjes

  • 50 gram boter
  • 50 gram melk
  • 50 gram water
  • 50 gram bloem
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 50 gram oude kaas
  • 1 tl tijm

Staafmixer

Spuitzak

Soep

  • Snij de paprika in stukken,verwijder de zaadlijsten.
  • Snipper de ui.
  • Bak de uien en de paprika goed gaar (10-15 minuten)
  • Voeg dan het water en bouillonblokje toe.
  • Laat even 10 minuten zachtjes koken.
  • Mix het geheel fijn met de staafmixer en druk het mengsel door een zeef (de kleine velletjes blijven nu achter).
  • Verwarm de soep voor opdienen en voeg de tijm en de boursin toe en meng tot een glad mengsel.
  • Verdun eventueel met wat melk of water (indien de soep te dik is) en maak op smaak met peper en zout.

Soesjes

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Verwarm de melk, boter en water in een pannetje.
  • Zet vuur heel zacht (laagste stand).
  • Voeg de bloem (zeef) toe en roer glad met een garde.
  • Blijf roeren en laat de deegbal die nu ontstaat goed garen (5-8 minuten).
  • Haal dan de pan van het vuur.
  • Voeg direct het 1ste ei en roer goed (moet worden opgenomen).
  • Dan het 2e ei.
  • Voeg de kaas en de tijm toe, meng heel goed en breng het mengsel over in een spuitzak.
  • Spuit 20 kleine soesjes op een bakplaat met bakpapier (zorg voor ruimte tussen de soesjes).
  • Bak af in 10 minuten.
  • Laat de soesjes afkoelen.

Schep de soep in mooie borden of kommen en garneer met de soesjes.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!