Dit is zo eenvoudig en zo lekker als garnering bij chocoladecake, gebak of om zo te eten bij een kopje thee. Gebruik dan wel biologische sinaasappels of citroenen. Je kunt de snippers heel lang bewaren in een afgesloten pot. Eigenlijk is het koken met afval! Ik heb het recept gebruikt van meesterbakker Cees Holtkamp en het werkt perfect!
- 3 sinaasappels en/of citroenen
- 2 el zout
- 100 gram water
- 300 gram suiker
- fijne suiker
- Was de sinaasappels of citroenen heel goed.
- Snij ze in vieren en verwijder het vruchtvlees.
- Snijd de schillen in dunne reepjes (er mag wit aanzitten maar heel dikke stukken wit wegsnijden met een scherp mesje).
- Leg de reepjes in een pan en zet onder met water.
- Voeg 2 el zout toe en kook gedurende 2 minuten (bittere smaak verwijderen).
- Spoel ze dan goed af in een zeef onder stromend water.
- Breng het water met de suiker aan de kook (roer).
- Laat 1 minuut doorkoken en haal van het vuur.
- Voeg direct de reepjes toe en laat een nacht staan.
- Haal de volgende dag de reepjes met een schuimspaan uit de siroop en laat de siroop zonder reepjes weer 1 minuut koken.
- Haal van het vuur af en voeg de reepjes weer toe, laat een nacht staan.
- Herhaal dit de volgende dag nogmaals.
- Giet dan alles in een schone pot en sluit af.
- Voor gebruik: haal de reepjes die je nodig hebt 2 uur van te voren uit de siroop en laat uitlekken.
- Rol ze dan door een beetje fijne suiker.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!