Een heerlijke Spaanse tapa, maar de balletjes met saus zijn ook lekker bij pasta of (bloemkool)rijst! Gehaktballetjes (albondigas) van alle soorten vlees staan altijd op het Spaanse tapas menu. Deze balletjes kun je maken van lamsgehakt of van een mengsel van gehaktsoorten. Mager rundergehakt kan natuurlijk ook maar vet in het vlees neemt het beste de smaken op; dus ze worden dan wat minder smaakvol en wat droger.
Dit is een lekker voorgerechtje maar maak ook eens een tapas buffet en combineer met andere tapas zoals zoals patatas bravas, gevulde tomaten met avocado, pincho’s met sprot en salsa, inktvis in sherrysaus en artisjokkenbodems met pittige vulling.
Voldoende voor 25 kleine balletjes:
- 250 gram lamsgehakt of half om half gehakt
- 1 ei
- 2 tenen knoflook, geperst
- Vers gemalen peper naar smaak
- ½ tl zout (voor het gehakt)
- ½ kop kruim van brood
- 2 el rode wijn
- 1 el olijfolie
- 1 gehakte ui
- 2 el brandwijn of cognac
- Blik gepelde tomaten
- 250 ml runderbouillon (van een blokje, fond of zelfgemaakt)
- Peper en zout naar smaak voor de saus
- Meng gehakt, ei, knoflook, peterselie, peper en zout.
- Week het brood in de wijn.
- Voeg wijn en brood toe aan het gehakt.
- Goed vermengen en maak ongeveer 25 balletjes.
- Verhit de olie en bak de balletjes rondom knapperig en bruin.
- Voeg dan de ui toe en bak glazig.
- Roer dan de cognac er door heen en flambeer even.
- Roer tot de vlammen weg gaan.
- Voeg dan de tomatensaus toe en de bouillon.
- Laat 40 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
- Breng de saus op smaak met zout.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!