Dit gerechtje heeft een Japanse twist. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de watermeloen met crunchy top-laagje enkele weken gegeten heb bij restaurant MOS in Amsterdam. Ik heb een poging gedaan om het mengsel na te maken en met succes! De sesamboontjes samen met de gegrilde vis en wasabi mayonaise zijn een heerlijke combinatie. De watermeloen, lekker fris en met een hartige zeewier crunch maakt het helemaal af!

  • 4 personen
  • afhankelijk van de grootte: 1 of 2 visfilets met vel per persoon (bij voorkeur vis met vel, in dit recept heb ik pietermannen gebruikt maar zalm of andere visfilets zijn ook geschikt)
  • wasabi-mayonaise voor bij de vis: 3 eL mayonaise (of een light versie of Griekse yoghurt), 2 tl wasabi en sap van een halve limoen
  • sesam-soja mengsel voor de boontjes: 4 eL sesamzaadjes, 4 eL soja saus en 2 eL bruine suiker
  • nori kroepoek mengsel voor watermeloen: 4 stukjes tempura seaweed kroepoek (zie foto, verkrijgbaar bij toko), 1 tL wasabi sesamzaadjes, 1 tL zwarte sesamzaadjes, 1 tL gewone sesamzaadjes en een snufje togarashi poeder (Japans pittig kruidenmengsel)
  • kwart watermeloen
  • 500 gram sperziebonen of haricot verts
  • optioneel: 200 gram gekookte pandan of jasmijn rijst

Gril of BBQ, vijzel

 

  • Meng de ingrediënten voor de wasabi mayonaise en zet koud weg.
  • Meng de ingrediënten voor de nori crunch in de vijzel en zet droog weg.
  • Maak de vijzel schoon en rooster de sesamzaadjes voor het sesam soja mengsel.
  • Snij de watermeloen in mooie blokjes (4 per persoon).
  • Vijzel dan de sesamzaadjes met de bruine suiker, voeg de soja saus toe en vijzel totdat de suiker is opgelost, zet weg bij kamertemperatuur.
  • Smeer de vis in met wat olie en leg op een aluminum BBQ schaal of klem ze in een omkeerbaar BBQ rooster.
  • Kook de boontjes beetgaar in 8 minuten en meng met het sesam-soja mengsel.
  • Gril de vis op de hete BBQ (of in een grilpan of oven).
  • Leg de watermeloen blokjes op het bord en strooi er een flinke laag crunch op (doe dit pas op het laatste moment).
  • Dien de vis op met de wasabi mayonaise, de boontjes en de watermeloen.
  • Garneer met de overgebleven kroepoek en/of een stukje limoen.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!