Altijd lekker, makkelijk en goed van te voren te bereiden (je kunt ze zelfs invriezen) en warm of koud eten. Als lunch, avondeten of onderdeel van een buffet. Door de groente te grillen krijgen ze meer smaak en verliezen ze vocht. De taartbodem blijft hierdoor mooi droog en krokant.

Voor 6 kleine taartjes, 3 middelgrote of 1 grote taart (voor de maten zie onderaan)

  • 1 pakje hartige taartdeeg (je hebt 7-10 plakjes deeg nodig; ik heb Koopmans, uit de diepvries, gebruikt en dat resulteert in prachtig dun en knapperig deeg).
  • 1 courgette
  • 2 grote rode uien (3 kleine)
  • 2 rode paprika’s
  • 15 kerstomaatjes
  • 150 gram geraspte kaas (naar keuze: oud of jong, geitenkaas of parmezaan)
  • 2 tenen knoflook
  • 3 kleine eieren
  • 75 ml melk
  • 2 el citroensap
  • 1 tl tijm
  • 1 tl paprikapoeder
  • olijfolie
  • handje paneermeel

Taartvormen:

klein: 10 cm doorsnede (bakringen of kleine taartvormpjes)

middelgroot: 16 cm (springvorm, bv van de HEMA); dit is de maat van de foto

groot: 25 cm standaard springvorm

 

Optioneel voor de vleeseters: 100 gram gebakken spekjes of hambokjes

 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Halveer de tomaatjes.
  • Snij de groente in repen (paprika), plakjes (courgette), ringen (ui).
  • Speid de groente uit op een bakplaat met pakpapier en besprenkel met olijfolie, peper en zout.
  • Gril de groente gedurende 20 minuten, laat iets afkoelen op de bakplaat; hussel met de olie op de bakplaat.
  • Hou de tomaatjes en de helft van de gegrilde uien apart.
  • Klop de eieren los met de melk en de geraspte kaas.
  • Pers de knoflook uit in dit mengsel en voeg het citroensap toe.
  • Roer de groente door het ei-mengsel en voeg tijm en paprikapoeder toe.
  • Maak op smaak met peper (let op met zout want er zit al zout in de kaas).
  • Ontdooi het korstdeeg op het laatste moment (hoe kouder, hoe beter).
  • Vet de vormen in en bekleed de vorm(en) met het deeg (zet koud weg tot gebruik) en strooi wat paneermeel op de bodem.
  • Zorg dat de oven  voorverwarmd is op 180 graden Celsius.
  • Schep de vulling pas op het laatste moment in de vorm als je deze in de oven zet (anders wordt het deeg nat). 
  • Garneer de taart(en) met de gegrilde tomaatjes en de overgebleven uien ringen
  • Bak 25-30 minuten tot goudbruin en stevig.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!