Traditioneel wordt dit recept bereid met kalfsvlees (vitello). Ik was al een tijdje op zoek naar een alternatief . Omdat ik rond de kerst weer zo’n heerlijke aubergine had gegeten als vleesvervanger leek groente mij een goede optie.

In dit recept heb ik courgette, aubergine en paprika gegrild met een beetje olijfolie en Italiaanse kruiden met een gedroogd pepertje. Dan de klassieke tonijnsaus gemaakt. Lekker met kropsla en kappertjes. De caloriearme variant van de tonijnsaus bereik je door i.p.v. mayonaise, magere kwark te gebruiken. Eigenlijk net zo lekker!

  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 aubergine
  • een balsmicosiroop of een andere fruitige azijn siroop (bv vijgen of zo)
  • olijfolie
  • 1 blikje tonijn op water
  • 3 ansovisfilets
  • 1 citroen (het sap)
  • enkele eetlepels kappertjes
  • kropsla of rucula
  • peper, zout, paprikapoeder
  •  Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  • Snij de aubergine en de courgette in de helft en daarna in lange plakken
  • Halveer de paprika en maak schoon
  • Leg alle groente op een bakplaat met keukenpapier en smeer op elk stukje groente een paar druppels olijfolie uit. Bestrooi dan met de pittige Italiaanse kruiden.
  • Gril ongeveer 20-25 minuten.
  • Bedruppel de warme groente met de balsamico siroop en stapel de groente dan op een bordje en dek af met aluminiumfolie. Laat zo de groente zacht worden op kamertemperatuur (uurtje).
  • Giet de tonijn af en pureer de tonijn met de ansjovisfilets, citroensap naar smaak en enkele lepels mayonaise of magere kwark tot een gladde saus. Maak op smaak met  peper en zet koud weg.

Serveren

  • Maak bordjes op met wat sla of rucula, leg de groente plakken er mooi op en verdeel de tonijn saus hierover met een lepel.
  • Garneer met paprikapoeder en kappertjes.
  • Lekker met een stukje stokbrood.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email