Gegrilde aubergines met een frisse yoghurt van saffraan, pittige pepertjes, peterselie en nigella zaadjes. Een prachtig recept uit het boek Persiana van Sabrina Ghayour. We hebben dit boek nog niet beschreven op deze website maar het is een absolute aanrader!
Ik heb deze aubergine “in het echt” mogen eten in een Perzisch 1000-en 1 nacht restaurant in Doha, Qatar . Eenmaal thuisgekomen bleek het recept in mijn kookboek te staan. Het is een leuk bijgerecht bij een BBQ of een “oosters” buffet. Door de gele kleur van de yoghurt oogt het prachtig en spectaculair. De gele kleur kun je bereiken met saffraan. Saffraandraadjes zijn de gedroogde oranje/rode meeldraden van een soort krokus. Saffraan is heel kostbaar: elke bloem bevat maar 3 meeldraden en voor 5 gram saffraan zijn circa 600 tot 850 bloemen nodig, die met de hand geplukt en verder verwerkt moeten worden. De beste saffraan komt uit Iran maar ook Spanje produceert veel saffraan (voor in de paella!). Saffraan geeft niet alleen kleur maar ook smaak en aroma (bittere honing) en wordt ook wel het rode goud genoemd.
Indien je poeder koopt in plaats van draadjes moet je goed opletten; het kan namelijk “sjoemelsaffraan” zijn. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om kurkuma of geel kleurstofpoeder (toko’s of Turkse winkels) te kiezen maar dan wordt de smaak heel anders!
Nigella zaad zijn de zaadjes van de nootmuskaatbloem; ook wel zwarte komijn genoemd. Het zaad smaakt pittig; peperig en naar nootmuskaat.
4 personen
- 1 grote of 2 kleine aubergines
- Olijfolie
- 2 flinke snufjes saffraan draadjes fijngestampt in de vijzel
- 2 el kokend water
- 1 bakje (170 g) Griekse yoghurt (ik gebruik de schapenvariant; bij AH te koop)
- 1 teentje knoflook geperst
- Zeezout
- 1 bosje (platte peterselie)
- Zeer fijngesneden rode peper ringetjes of gedroogde chiliflakes
- 1 tl nigellazaad (toko of Turkse winkel)
- Snij de aubergine in plakken van 1 cm dik.
- Verhit de grillplan, de BBQ of zet de oven op 200 graden Celsius.
- Smeer de plakken in met olijfolie.
- Gril ze aan beide kanten ongeveer 4-6 minuten of leg ze op een bakpapier in de oven en gaar ongeveer 20-25 minuten.
- De plakken moeten zacht worden maar wel stevigheid behouden.
- Hou de plakken warm onder aluminiumfolie.
- Schenk 2 el kokend water op het saffraanpoeder in een groter bakje (minimaal 15 minuten trekken of langer tot het geel kleurt.
- Voeg dan de 2 el olijfolie toe en de knoflook, de yoghurt en naar smaak.
- Afhankelijk van de dikte kun je nog een of twee el water toevoegen.
- Verdeel de aubergine (lauw-warm) over een mooie schaal en besprenkel flink met de saffraan yoghurt..
- Garneer met nigella zaadjes, peterselie en pepertjes.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!