In juli en augustus zijn er volop perziken, nectarines en abrikozen. Gegrild op de BBQ verras je iedereen met een heerlijk toetje! Natuurlijk kan het ook in de grillpan op het fornuis. Een bolletje roomijs of geklopte slagroom is heerlijk bij dit warm gegrilde fruit maar een gezondere combinatie is een hangop van magere kwark. Wat ook heel lekker en makkelijk is, is de kant en klare boerenyoghurt met liquor43!

Hangop maken lijkt ingewikkeld maar met een kaasdoek of theedoek is het heel eenvoudig, je kunt alle soorten yoghurt of kwark gebruiken. Een krokantje van een notenkoekje, een cantuccini of granola maakt het helemaal af! Voor een luxe toetje giet je er nog een scheutje likeur naar keuze over.

  • 4 personen:
  • 4 perziken, nectarines of abrikozen (bij kleine abrikozen, kies de dubbele hoeveelheid)
  • 500 gram magere kwark OF ijs OF boerenkwark met fruit
  • honing
  • Cantuccini’s of andere amandelkoekjes of gemberkoekjes (een geroosterd notenmengel is ook heel lekker)
  • munt en/of bascilium blaadjes
  • optioneel: een beetje limoncello of andere likeur, een alternatief is een suikervrije siroop of vlierbessiroop

TIP: heb je een ijsmachine? Breng dan de boerenyoghurt met liquor43 of andere soort in zijn geheel over in de ijsmachine en laat bevriezen tot ijs. Je hebt dan een heerlijk ijsje dat niet zo zoet is.

 

  •  Indien je hangop maakt van magere kwark, doe dit minimaal 4 uur van te voren: neem een kaasdoek of theedoek en leg deze in een vergiet of zeef boven een pan of kom, breng alle kwark over in de doek en trek/draai deze zeer strak. Ik gebruik altijd een touwtje of elastiekje.
  • Knijp al het eerste vocht uit de hangop en leg dan dit geheel (doek, zeef en pan) in de koelkast. Knijp elk uur water uit de hangop en leg terug in koelkast tot gebruik.
  • Snij het fruit doormidden, haal de pitten er uit, Besprenkel de helften met honing (snijkant).
  • Verhit een grilpan of gebruik de BBQ (en een pannetje bij voorbeeld, zie foto), je kunt ook rechtstreeks op rooster grillen maar dan zal het wel kleverig worden. Dit duurt wel even, zeker 5-10 minuten totdat het fruit karameliseert met de honing.
  • Maak kruimels van de koekjes of rooster en hak de noten.
  • Leg de kwark op het bord, hierop het fruit, de kruimels of noten en garneer met bascilum of munt en wat likeur of siroop.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!