Dit recept is afkomstig van Ottolenghi. Hij is dol op ‘tuna melt’ en dat was voor hem tevens de inspiratie voor dit gerecht. Een heerlijk geurende pan vol met comfortfood waar je de blikjes tonijn die al te lang in je kast staan prima in kwijt kunt. De ingemaakte citroenen zorgen hier wel voor een bijzondere smaak. Mocht jij ze nog niet in huis hebben, koop ze dan in een goed gesorteerde delicatessenzaak, bij Ekoplaza of bestel ze via internet.  

Voor 4 personen:

  • 250 gram orzo
  • 60 ml olijfolie
  • 1 ui, geschild en fijngehakt (150 g)
  • 6 teentjes knoflook, geschild en geplet
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 3 ansjovisfilets, uitgelekt en grof gehakt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • ingemaakte citroenen, vlees weggegooid en schil dun in reepjes gesneden (12 gram nettogewicht)
  • 70 gram kalamata-olijven zonder pit, grof gescheurd
  • 2 blikjes tonijn van goede kwaliteit van 160 g in olijfolie, uitgelekt en grof geschilferd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 450 ml water
  • 1-2 pruimtomaten in plakken gesneden
  • 40 gram Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • handje basilicumblaadjes, grof gescheurd
    • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    • Doe drie eetlepels olie in een grote, ovenvaste koekenpan waarvoor je ook een deksel hebt, en verwarm op een middelhoog vuur.
    • Voeg de ui toe en bak ongeveer acht minuten, of tot ze zacht en bruin zijn.
    • Voeg de knoflook, chilivlokken en ansjovis toe, kook nog een minuut tot ze geurig zijn.
    • Roer dan de kappertjes, de halve citroen, 45 gram olijven, tonijn, tomatenpuree, tomaten in blik, orzo, 450 ml water, een theelepel zout erdoor een royale maling van peper. Breng aan de kook, dek af en zet het 20 minuten in de oven, of tot de orzo gaar is.
    • Zet de oven nu op 210 graden.
    • Til het deksel van de pan, bedek het mengsel met de gesneden tomaten, strooi de kaas erover en doe 10-12 minuten onbedekt weer in de oven.
    • Haal de pan uit de oven, laat even rusten en verdeel dan de resterende olijven en de gekonfijte citroen over. Garneer met nog wat blaadjes basilicum en de resterende olijfolie en serveer direct uit de pan.

     

    Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
    Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

    Eet smakelijk!