Gazpacho is van oorsprong een Spaans (voor)gerecht. Het is een koude soep van rauwe groenten en kruiden en meestal met tomaat. Gazpacho wordt altijd ijskoud gegeten, stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout. Daarom is deze soep bij uitstek een geschikt om te eten bij warm weer. Serveer gazpacho zowel als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje. Inderdaad, je kunt er alle kanten mee op! Meng er ook eens wat stukken meloen door voor een iets zoetere smaak. Zelf maak ik de soep altijd een avond van tevoren zodat hij de volgende dag door en door koud is en de smaken er goed ingetrokken zijn. Serveer er eventueel wat bruscetta bij.
Voor 4 tot 6 personen als voorgerecht:
- 4-5 smaakvolle tomaten, grof gehakt
- 1 komkommer, geschild en de zaadlijsten verwijderd
- 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd
- 1 kleine ui, grof gehakt
- wat olijfjes, fijngesneden
- wat blokjes feta, fijngesneden
- 1-2 teentjes knoflook, in plakjes
- 3 theelepels citroen of limoensap
- 5 eetlepels goede olijfolie
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- wat druppels tabasco (of een lepeltje sambal)
- zout en versgemalen peper naar smaak
En verder nodig: blender of staafmixer
Voorbereiden:
- Snijd 1/3 van de komkommer en paprika in kleine blokjes en houd apart.
- Hak de rest grof en doe in de blender met de tomaten, ui, knoflook, citroensap, olijfolie, azijn, tabasco of sambal.
- Pureer in de blender of gebruik een staafmixer. Haal daarna door een grove zeef om de velletjes te verwijderen.
- Proef en breng op smaak met zout, peper of nog wat tabasco. Voeg naar eigen smaak nog wat azijn of citroensap toe.
- Zet de soep in de koelkast en laat minimaal anderhalf uur koud worden.
Serveren:
- Verdeel de soep over de glazen. Leg eventueel een ijsblokje in elk glas.
- Verdeel de komkommer, paprika, olijfjes en feta over de glazen. Druppel er nog wat olijfolie overheen en serveer koud.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!