Inmiddels ben ik een beetje verkikkerd geworden op ‘koele soepen’. Ze zijn makkelijk vooraf te maken, ik doe dat meestal een dag van tevoren. De volgende dag hoef je ze dan alleen nog maar uit de koelkast te halen en een beetje op te leuken met bijvoorbeeld wat klein gesneden komkommer, tomaat, avocado en wat verse kruiden. Hier eten wij gazpacho op hete dagen als hoofdmaaltijd. Eventueel met een stukje brood of wat salade. Deze koele soep van watermeloen en tomaat doet het vanzelfsprekend goed op tropische dagen, maar wat mij betreft eet je hem de hele zomer door! Ook lekker in kleine glaasjes als amuse of voorgerecht.

Voor de soep:

  • ½ grote watermeloen, geschild en in stukken gesneden
  • 4-5 rijpe tomaten, in stukken
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 sjalotjes of 1 rode ui, fijngesnipperd
  • ½ rode peper, ontdaan van pitjes (of wat sambal)
  • 2 flinke tenen knoflook
  • sap van ½ limoen
  • wat geraspte verse gember
  • 2 sneetjes zuurdesembrood zonder korstjes
  • watermeloen-venkelazijn, sherryazijn of een goeie balsamico
  • goeie olijfolie
  • selderijzout

Voor de topping:

  • stukje feta (bijv. Dodoni)
  • verse koriander of basilicum, stukjes komkommer of zoetzure jalapeño pepers voor garnering

En verder nodig: blender

  • Scheur het brood in stukken en besprenkel met royaal met olijfolie en de azijn. Laat even staan.
  • Doe het brood in de blender samen met alle andere ingrediënten voor de soep en laat hem even goed draaien.
  • Proef of de soep nog een zuurtje (azijn), wat (selderij)zout of nog wat gember nodig heeft.
  • Zet minimaal 1 nacht in de koelkast, de smaken kunnen dan lekker intrekken.
  • Doe voor de bereiding de soep in kommen of borden en garneer met de verbrokkelde feta en verder naar keuze wat je lekker vindt.
  • Serveer eventueel met brood of wat salade.

 

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email