Een fantastisch, feestelijk gerecht wat je helemaal voor kunt bereiden. Daar houden wij van! Als onderdeel van een uitgebreid diner heb je ruim voldoende voor 4 personen. Of eet het als maaltijdsoep met een stuk lekker vers stokbrood. Dit recept komt uit de ‘Home Sweet Home XMAS’ van Yvette van Boven. Een geweldig boek vol met feestelijke en toch maakbare recepten!
Ingrediënten
Voor de garnalenbisque
- 500 g rauwe ongepelde garnalen (diepvries)
- 3 el olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 grote venkelknol, fijngehakt (groen bewaren voor garnering)
- 1 winterwortel, in blokjes
- 2 tl (gerookt)paprikapoeder
- 100 ml cognac (of alternatief wat je in huis hebt)
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 liter visbouillon van blokjes of zelf gemaakt
Voor de rouille van ansjovis
- 1 geroosterde puntpaprika (uit pot)
- 100 ml mayonaise
- 1 sneetje wit brood
- 6 ansjovisfilets, fijngehakt
- 2 tl dyonmosterd
- sap van een ½ citroen
- 2 tenen knoflook, geperst
- 3 el olijfolie
- zout, peper
- evt. naar smaak tabasco
verder nodig: blender of staafmixer, zeef
Bereiding en afwerking
Bisque
- Pel de garnalen en verwijder ook het darmpje (zwarte streepje) op de rug. Bewaar de schillen
- Leg 8 mooie garnalen apart en bewaar in koelkast.
- Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de garnalenschillen al roerend 5 minuten aan. Voeg ui, knoflook, venkel, winterwortel en paprikapoeder toe en bak zo’n 10 minuten tot groenten beginnen te garen.
- Blus af met de cognac en bak nog paar minuten totdat de alcohol wat is verdampt.
- Voeg tomatenblokjes en visbouillon toe en laat de soep 30 minuten zachtjes sudderen. Voeg de laatste vijf minuten de gepelde garnalen toe en laat ze even meegaren.
- Maal de hele pan soep in een blender helemaal glad, doe dat in delen. Neem de tijd, het moet echt zo glad mogelijk worden.
- Giet de gladgedraaide soep door een zeef die je op een pan hebt gezet en druk met een houten lepel de soep erdoor. Achtergebleven gruis of schilletjes kunnen weg.
- Verdun de soep met een beetje bouillon als je hem te dik vindt en laat de soep afkoelen tot gebruik.
Rouille
- Draai alle ingrediënten voor de rouille in een kleine blender of met een staafmixer tot een gladde saus. Proef en voeg naar smaak citroensap, tabasco of mosterd toe. Hij hoeft niet te dik te zijn, je roert hem straks door de soep.
Afwerking
- Warm de soep op.
- Bak de achtergehouden garnalen in wat olijfolie aan beide kanten op hoog vuur in twee minuten gaar.
- Schep de soep in mooie borden of kommen en giet er een krul rouille op en garneer met gebakken garnalen en achtergehouden groen van venkelknol. Maal er nog wat peper over en dien op.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!