Mole pipian is een saus uit de Mexicaanse keuken op basis van pompoenpitten. Men gebruikt hier tomatillo’s voor maar deze zijn niet zo makkelijk verkrijgbaar. Ik vond in een kookboek een recept met bleekselderij en courgette in plaats van tomatillo’s. Dat maakt het gerecht heel licht. Je kunt de saus eten bij tortilla’s maar hij is ook heel goed geschikt als saus door of bij pasta. Als je meer saus maakt, wat ik deed, dan kun je deze prima invriezen.
Voor 4 personen:
- 1 stengel bleekselderij, gesneden in boogjes
- ½ courgette in blokjes
- 1 laurierblad
- 70 gram pompoenpitten
- 30 gram sesamzaad, geroosterd
- 1 zoete, witte uit, gesnipperd
- 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
- ½ jalapeño, fijngehakt
- 1 kropje little gem, fijngehakt
- 1 klein bosje koriander, fijngehakt
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 400-500 gram fusilli
- 150 gram feta, verkruimeld
- 150-250 ml bouillon
- Verhit wat olie in een grote pan en bak de laurier, bleekselderij en courgette goudbruin.
- Voeg de pompoenpitten, het sesamzaad, de ui, knoflook, jalapeño, little gem en koriander (hou wat koriander achter) toe en bak even mee.
- Haal het laurierblad eruit. Doe het mengsel daarna over in je blender en voeg de azijn en ongeveer 150 ml bouillon toe.
- Pureer de saus, als hij te dik is naar je zin, voeg dan nog wat bouillon toe. Doe de saus terug in de pan en verhit. Proef en breng op smaka met peper en zout.
- Kook ondertussen de pasta al dente. Giet af en voeg bij de mole.
- Verhit de pasta een paar minuten mee in de saus.
- Verdeel over borden of kommen en bestrooi royaal met feta en nog wat koriander.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!