Ik heb al eerder een recept van slasoep op de website gezet. Sla verwarmen klinkt niet zo aantrekkelijk. Toch is het een prima ingrediënt voor een zomers soepje. Dit recept is oorspronkelijk van Miljuschka en ik heb iets aangepast. Door de gebruik van citroen en verse Italiaanse kruiden wordt het heel Zuid-Europees. Voldoende Hollandse kropsla verkrijgbaar in de zomer, dus probeer het een keer. Een stokbrood zelf vullen met boter en verse Italiaanse kruiden is ook een verademing boven zo’n kant en klaar stokbrood uit de koeling! Geweldig idee van Miljuschka!

De crème fraîche kan ook vervangen worden door volle kwark, Griekse yoghurt, ricotta of mascarpone.

    • Voor 4 personen
      • 2 kroppen sla
      • 3 el olijfolie
      • 2 fijn gesnipperde uien
      • 4 tenen knoflook geperst
      • 200 gram kruimige aardappel, geschild en in blokjes
      • 140 ml witte wijn
      • 1,5 liter groentebouillon
      • 1 stokbrood
      • Zeezoutvlokken
      • 100 gram roomboter, zacht
      • Takjes rozemarijn, tijm, oregano, salie
      • 150 gram crème fraiche of mascarpone of Griekse yoghurt of volle kwark
      • Geraspte schil van een citroen en wat sap
      • 2 tl verse of gedroogde  tijmblaadjes (voeg eerst 1 toe en proef!)

(rasp, bakpapier, staafmixer)

    • Soep:

          • Bak de uien glazig in de olijfolie gedurende 5 minuten
          • Maak de sla schoon en snij in reepjes
          • Bewaar wat sla uit het hart (kleine blaadjes) voor de garnering
          • Voeg knoflook, sla en aardappelblokjes toe en bak mee gedurende 2 minuten
          • Blus af met de wijn en bouillon
          • Laat langzaam koken totdat de aardappels gaar zijn
          • Pureer de soep en breng op smaak met peper, zout, citroensap en tijm

      Stokbrood

          • Verwarm oven op 180 graden Celsius voor
          • Snij het stokbrood in vanaf de bovenkant op 1,5-2 cm over de hele lengte, soort inkepingen, maar zorg dat de onderkant heel en bij elkaar blijft.
          • Meng het zout door de zachte boter en smeer met een theelepel in elke inkeping roomboter.
          • Steek dan de verse kruiden in de inkepingen en in de roomboter
          • Leg het stokbrood op een bakpapier in de oven en bak in 8 minuten af

      Creme fraiche, kwark, yoghurt of mascarpone

          • Roer los met de citroenrasp
          • Dien de soep op met een kloddertje citroen mascarpone en garneer met de overgebleven sla blaadjes
Print Friendly, PDF & Email