Franse meringue (knapperig schuim) wordt ook wel Hollandse meringue of rauw schuim genoemd. Het ècht vetvrij zijn van je kom en garde is hier het toverwoord. Een klein beetje vet of eigeel kan er al voor zorgen dat je eiwitten niet goed op te kloppen zijn. Er zijn overigens ook flesjes met eiwit te koop tegenwoordig in de goed gesorteerde supermarkt.
De oven staat niet hoog omdat de meringues eerder drogen dan dat ze bakken. Hierdoor blijven ze ook mooi wit. Door de meringues in de oven te laten afkoelen worden ze nog knapperiger.
Voor 6-8 ‘nestjes’
- 3 eiwitten (90 gram)
- snuf zout
- 100 gram fijne suiker
- 90 gram poedersuiker
- 200 ml slagroom, geklopt
- verse mango en wat aardbeien, in stukjes
- paaseitjes
En verder nodig: KitchenAid met garde of mixer, spuitzak
- Verwarm de oven voor op 90 °C (hetelucht) of 100 °C (electrisch).
- Teken op een vel bakpapier 6-8 rondjes met behulp van een bakring of een glas en leg het papier op een bakplaat.
- Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt echt goed vetvrij zijn.
- Zorg dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit. (Je kunt ook flesjes eiwit kopen)
- Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op.
- Zet de KitchenAid nu op de hoogste stand en voeg geleidelijk de fijne suiker toe. Mix elke keer totdat de suiker is opgelost en voeg dan weer een beetje toe. Heb geduld, het duurt even. De opgeloste suiker zorgt voor de stevigheid van je schuim. Als je tussen je vingers wat van het schuim pakt mogen er geen suikerkristallen meer te voelen zijn.
- Spatel nu de poedersuiker door de meringue.
- Doe de meringue over in een spuitzak en spuit van binnen naar buiten ronde ‘nestjes’ op het bakpapier of vorm met een lepel hoopjes meringue op het bakpapier. Druk het een beetje platter zodat een soort ‘vogelnestjes’ ontstaan.
- Zet de meringue 3 uur in de oven. Zet de oven dan uit maar laat deze dicht en laat het schuim in de oven afkoelen.
- Vul de schuimnestjes met slagroom en garneer met de mango, aardbeien en paaseitjes.
Je kunt de nestjes natuurlijk vullen met alles wat je zelf verder lekker vindt. Denk aan lemon curd, advocaat, allerlei soorten vers fruit, coulis, muntblaadjes, chocolade- of caramelsaus. Heb je net als ik nog eiwit over, spuit dan nog wat kleine hoopjes voor losse schuimpjes. Lekker in bijvoorbeeld Eton mess! Luchtdicht verpakt kun je de meringues zeker een week te bewaren.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!