De flammkuchen komen origineel uit de Franse Elzas (tarte flambée); een gebied wat ook Duits geweest is. Het verhaal gaat dat deze flinterdunne deeglapjes gebruikt werden om te testen of de hout gestookte steenovens op de goede temperatuur was. De traditonele flammkuchen wordt belegd met crème fraîche, uienringen en spekjes. Het lijkt op een dunne pizza maar smaakt heel anders. Bij flammkuchen is het van belang om het deeg dun uit te rollen en in een zeer hete oven kort te bakken totdat het knapperig is. Op een pizzasteen gaat het, het beste. Variatie op de originele versie is natuurlijk mogelijk:

  •  zalm en kwarteleitjes
  •  peer en gorgonzola
  •  kerstomaatjes, rucula en rauwe ham

Besmeer het deeg echter altijd met crème fraîche! Ik heb er in dit recept voor gekozen om het kant en klare deeg van Tante Fanny te gebruiken (uit de koeling van de meeste supermarkten).

Lunch voor 3  personen en avondeten voor 2 personen:

  • 1 verpakking flammkuchen deeg (Tante Fanny)
  • 1 klein bekertje créme fraîche
  • 1 grote (rode)  ui in dunne ringen
  • 1 pakje gerookte zalm
  • 6 kwarteleitjes
  • 75 gram geraspte kaas
  • vers gemalen peper
  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Indien je een ovensteen hebt: verwarm deze mee in de oven. (verwarm anders de ovenplaat mee)
  • Haal het deeg uit de verpakking en rol het uit op het bakpapier (wat er reeds onder zit).
  • Snij de zalm in reepjes.
  • Snij de ui in flinterdunne ringen.
  • Smeer in met een laagje crème fraîche.
  • Beleg met uien en zalm.
  • Breek de kwarteleitjes voorzichtig op de flammkuchen.
  • Bestrooi met wat geraspte kaas (niet op de eitjes strooien).
  • Maal er wat peper overheen.
  • 10-15 minuten bakken in de hete oven.
  • Direct opeten (bv. lekker met een zoetzure komkommersalade).

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!