Een lekkere amuse om je kerstdiner mee te beginnen. Hiervoor heb je een kidde (sifon) nodig van 0,5 liter. Heb jij er een en gebruik je hem alleen om slagroom te maken? Jammer, want je kunt er zoveel meer mee. Het recept komt uit een van m’n favoriete kookboeken: De Easy Vegeterranean van Malu Simões. Je spuit de espuma in kleine glaasjes als klein hapje of amuse. Zowel warm als koud erg lekker.

Voor 16 glaasjes:

  • 360 gram bloemkool, in roosjes
  • 100 ml melk
  • 240 ml slagroom
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kleine sjalotjes, in ringen
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • olijfolie, nootmuskaat
  • En verder nodig: kidde, 2 gaspatronen, staafmixer, vel bakpapier
  • Stoom of kook de bloemkool gaar en laat goed uitlekken.
  • Bak de bloemkool dan voor een minuut of vijf in een koekenpan met wat olijfolie, de helft van de knoflook en de helft van sjalotringen. Voeg wat nootmuskaat, zout en fijngemalen peper toe.
  • Doe de bloemkool over in een hoge pan en voeg de melk, de slagroom, de resterende knoflook en sjalot, de laurierblaadjes en wat fijngemalen peper en zout toe.
  • Knip een cirkel uit het vel bakpapier ter grote van de pan, leg het vel op het melkmengsel en laat 20 minuten koken op laag vuur. Houd net tegen de kook aan.
  • Verwijder de laurierblaadjes en pureer de rest helemaal glad met de staafmixer.
  • Werk het door een zeef, druk aan met bolle kant van een lepel, en schenk de crème met behulp van een trechter (of vast hand) in de kidde.
  • Draai de kidde goed dicht, zet er twee gaspatronen op, schud de kidde een paar keer heen en weer en spuit de espuma in kleine glaasjes. Maal er wat zwarte peper over en serveer meteen.
  • Je eet deze espuma koud of warm. Heb je wat over, bewaar hem gewoon in de koelkast. Hij is zeker 2 dagen houdbaar.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email