Dansk rugbrød oftewel Deens roggebrood. Denemarken staat bekend om het verbouwen en consumeren van rogge. Dit komt uit de Vikingtijd toen pap en mogelijk ook al brood gemaakt werd van rogge. In Noord-Jutland hebben archeologen resten gevonden van brood gemaakt van roggemeel. Dit recept heb ik samengesteld na een speurtocht naar Deense recepten en heb ik vertaald naar het Nederlands. Het gebruik van moutmeel, gebroken rogge en donkere siroop komt vooral naar voren in deze Deense recepten. Je kunt ook kruiden toevoegen aan het brood: bijvoorbeeld rozemarijn, karwijzaad of venkelzaad. Als bodem voor het Deense smørrebrød is een lekker sneetje roggebrood onmisbaar. Belegd met zalm of kaas. En het voordeel is: je zit lekker vol en hebt lang geen honger meer!
Probeer het zelf eens om dit brood te bakken. Tip: bakwinkels of websites verkopen tegen goede prijzen onderstaande ingrediënten (gebroken rogge, roggebloem, moutmeel). Ook zonnebloempitten of pompoenpitten zijn in dit soort winkels 5 maal goedkoper dan bij de supermarkt. Je moet dan wel porties van 500 gram kopen. Je kunt het brood ook maken zonder moutmeel of zuurdesem, dat heb ik hier beschreven. Maar zuurdesem zelf maken is nog leuker!
Roggepitten, zonnebloempitten, pompoenpitten mengsel
- 350 ml water
- 150 gram gebroken rogge
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram pompoenpitten
Deeg
- 7 gram gist
- 1 flesje (wit)bier
- 300 gram zuurdesem (indien je geen desem hebt neem dan 300 gram extra roggemeel om een voordeeg te maken)
- 400 gram roggemeel
- 200 gram tarwemeel
- 100 gram volkoren meel
- 20 gram zout
- 20 gram moutmeel optioneel (bij bakkerswinkels of online te koop)
- 2 eetlepels donkere siroop (bijvoorbeeld stroop)
- Eventueel wat extra water als het deeg te vast is
- Optioneel: karwijzaad of venkelzaad of rozemarijn
Garnering
- Handje zonnebloempitten
- Handje pompoenpitten
2 cakeblikken
keukenpapier
- Water en pitten en gebroken roggekorrels worden vijf minuten gekookt in een kleine steelpan en daarna afgekoeld tot ca. 40 graden, dus het is nog steeds warm – maar niet te heet.
- Giet water en gist in de mengkom. Roer door elkaar met een lepel. Giet witbier erbij en de zuurdesem.
- (Indien je geen zuurdesem hebt, roer dan 300 extra gram roggebloem en de siroop door dit mengsel en laat het gedurende een uur op een warme plek, afgedekt lekker bubbelen).
- Vervolgens worden de overige ingrediënten toegevoegd en wordt het deeg ongeveer 10 minuten door elkaar geroerd. Voeg ook de gekookte gebroken roggekorrels en pitten toe. Let op: ga niet te stevig te keer want het is niet de bedoeling dat er gluten ontwikkeling op gang komt! Dus alles goed mengen maar niet te lang!
- Voeg indien nodig wat meer water of roggemeel toe tot de juiste consistentie is bereikt (niet te dun en niet te stevig).
- Vet 2 cakeblikken in, bedek met keukenpapier en vet weer in (met boter of olie of bakspray) en verdeel het deeg over de twee vormen. Het deeg moet kleverig zijn maar niet te vloeibaar (je moet het in brokken kunnen oppakken en in de vorm duwen).
- Druk het deeg goed aan en strijk de broden glad met een in water gedoopte spatel.
- Bestrooi de broden met zonnebloem- en pompoenpitten en druk de pitten goed in het brood.
- Leg een theedoek over je vormpjes met roggebrood en laat het roggebrood nu ongeveer 3 uur rijzen op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 250 graden hete lucht en bak je roggebrood vijf minuten, zet dan de oven terug op 200 graden hete lucht en bak nog eens 55 minuten.
- De totale baktijd is dus een uur.
- Laat afkoelen op een rooster.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!